Pokušaja da se zabrani rad ovoj neofašističkoj organizaciji, kao i stalna okupljanja članstva i veličanje zločina, bilo je i ranije, ali su se tome uvijek protivili delegati srpske nacionalnosti iz RS. U anale ulazi izjava Dodikovog glasnogovornika Rajka Vasića da „ako se u BiH okupljaju pederi, zašto ne bi mogli i četnici”.

Ratni zločini

Nema sumnje da će i novi zahtjev za zabranu RČP-a u BiH ostati tek mrtvo slovo na papiru, prije svega zbog, najblaže kazano, blagonaklonog stava srpskih političkih stranaka, ali i većeg dijela Srpske pravoslavne crkve spram ove organizacije.

Na negiranje genocida, veličanje ratnih zločina, ksenofobiju i neofašizam koji dolaze iz RS već se gotovo naviklo i tu RČP nije nikakav izuzetak. Sadržaj internet-stranice RČP-a po tome se vrlo malo razlikuje od brojnih drugih stranica koje zvanično nisu „četničke”.

No, puno ozbiljnijim čine se upozorenja o militantnom karakteru RČP-a, kojeg gotovo da ne kriju ni čelnici ove organizacije. Da li je, zaista, daleko od istine tvrdnja da se kroz RČP, ustvari, vrše konstantne pripreme za novi sukob u BiH?

U „programskoj djelatnosti” RČP-a u prvoj tački je navedno da je cilj RČP-a „njegovanje ravnogorskih tradicija, buđenje pravoslavnog slovenstva, širenje čovjekoljublja među svim ljudima”. Međutim, već sljedeći programski cilj glasi:

– Pripremanje sposobnog članstva za odbranu otadžbine od svih vidova napada i ugrožavanja srpskog naroda!

RČP organizirano djeluje u Srbiji, RS i Crnoj Gori, od čega u RS djeluje osam okruga. Predsjednik krovne organizacije je Jovo Vukeljić iz Doboja, koji je bez ustezanja pristao na razgovor za naš list, ističući kako je njegov cilj „da se sazna prava istina o četnicima”.

– Mi nismo ni fašisti ni teroristi. Toga nema ni u našem programu. Inicijative da se nama zabrani djelovanje odslikava neznanje ljudi o Ravnogorskom pokretu – samouvjereno kaže Vukeljić.

No, samo rečenicu poslije će reći kako je normalno da RČP daje otvoreno podršku ljudima osuđenim i osumnjičenim za ratne zločine, jer se „u Hagu ne bi trebalo suditi nikome”?! Ne zanima ga, kaže, previše, kakav osjećaj, zbog zločina u Drugom svjetskom ratu, na samo spominjanje četnika imaju drugi narodi na Balkanu.

– Ja sam u rat ušao kao Srbin, a izašao sam kao četnik. Ne osporavam zločine koje su počinili četnici u Drugom svjetskom ratu, recimo, u Foči, ali ne možemo osporiti ni zločine koje su nad Srbima počinili komunisti, niti zločine koje su napravili Amerikanci. Ne možemo osporiti ni zločin u Srebrenici koji su počinili pripadnici srpskog naroda. Mi taj zločin osuđujemo. Ali, ne može se time etiketirati srpski narod. Tako se ni zločini iz Drugog svjetskog rata ne mogu „prišiti” srpskom narodu i Ravnogorskom pokretu. To se ne može generalizirati i sve četnike optužiti da su zločinci. Isto kao što se ne mogu za zločine nad Srbima u Sarajevu optužiti svi muslimani – pokušava pojasniti Vukeljić.

Ispočetka je Vukeljić pokušao negirati da je djelatnost RČP „priprema za odbranu otadžbine”. No, kada mu je doslovno pročitan drugi član „programskog djelovanja”, lakonski je odgovorio: „Pa, dobro”.

– Živimo u miru, ali slobodni nismo. Mi imamo podatke da postoji prijetnja prema RS. Dovoljno je da to rade politička elita iz Sarajeva i visoki predstavnik na svoj način. Dovoljne su nam i poruke sa skupa vehabijskog pokreta u Zenici. To su za nas prijetnje, a imamo još razloga da činimo to što činimo – kaže on.

Negira da RČP vrši vojne pripreme, ali priznaje da su „proveli mobilizaciju radi rata na Kosovu”.

Kampovi za obuku

– Mi smo bili spremni, bili smo organizirali kampove za obuku i prihvat naših snaga, ali Srbija tada nije željela rat na Kosovu. Trenutno u RS nemamo kampova za obuku. Zašto bismo se i obučavali kada smo svi u ratu bili vojnici i znamo šta nam je raditi. U svakom trenutku smo spremni – kaže Vukeljić.

Na pitanje da li bi se odazvali pozivu premijera Dodika u slučaju da on proglasi nezavisnost RS, Vukeljić kaže da je to cilj RČP-a.

– Nas zanima apsolutna nezavisnost RS. Dodik o nezavisnosti priča dvije-tri godine, a mi već petnaest. Nemamo se mi šta njemu odazivati. Nas Dodik ne interesira, mi na nezavisnosti RS radimo i s njim i bez njega. On je sada na vlasti i mi to poštujemo. Nas ne zanima koji će nas političar dovesti do toga. Sada se naši i Dodikovi interesi poklapaju, ali smo mi o nezavisnosti RS pričali i kada je Dodik sarađivao sa strancima i potpisivao ono što je suprotno interesu srpskog naroda – kaže Vukeljić.

Svaka od njegovih rečenica bila bi dovoljna da se svaka normalna država obračuna s ovakvom organizacijom. U BiH koja ima ovakvu Republiku Srpsku četnici ne moraju da brinu za svoju budućnost. Za razliku od ostalih.

Više od 30.000 vojno sposobnih članova

Samo u RS, prema tvrdnjama Jove Vukeljića, Ravnogorski četnički pokret ima više od 30.000 članova, odraslih, vojno sposobnih.

– Tu računam članstvo koje imamo pod punom kontrolom. Ne brojim tu one koji uzmu Mladićeve, Karadžićeve ili Dražine slike pa budalešu po ulicama, već samo ozbiljne članove. Imamo i podmladak, koji okuplja omladince – kaže Vukeljić.

 „Kad si vidio četnika da je nekog ubio”

Za razliku od svog „sofisticiranog” predsjednika Vukeljića, šef RČP za Podrinje i Birač Novak Mićić na vrlo „plastičan” način iznosi svoje stavove.

– Te nevladine organizacije i ti što hoće da nas zabrane mogu da nas povuku za ….! Kad si ti, gospodine, vidio četnika da je nekog ubio. Jest bilo zločina u Drugom svjetskom ratu, pa šta, Bože moj. Znate, svaka revolucija mora imati svoje zločince – mudro zaključuje Mićić.
 
Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *