Iako je o paljenju bh. zastave, pjevanju fašističkih pjesama i provociranju Bošnjaka Centar službe bezbjednosti Bijeljina podnio kompletan izvještaj tamošnjem Okružnom tužilaštvu, još uvijek niti jedan akter ni identifikovan, niti procesuiran. Zašto je to tako, s obzirom da su četničko orgijanje zabilježile i brojne televizijske kamere, u bijeljinskom Tužilaštvu ne žele objasniti.

Sve navedeno nije ni najmanje iznenadilo srebreničke Bošnjake, koji, kako u izjavi za San naglasio Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Srebrenice, ne očekuju ni krivične prijave protiv aktera incidenata, a kamoli ozbiljne kazne.

“Od entitetskog tužilaštava ne očekujem ništa, ali očekujem da država konačno uspostavi jedan zakon koji bi kaznio divljanja i okupljanja ovakvih grupa. Kako ću ja očekivati od entiteta koji nosi ime Republika Srpska da nešto poduzme? Samo njeno ime govori o pravima Bošnjaka ovdje! Zato se nadam da će država konačno donijeti neke zakonske uredbe koje će zabraniti četnička, ustaška i bilo koja druga okupljanja ove vrste”, kazao je Duraković.

On je posebno istakao da se nada da četničke grupe poput ovih koje su sa ponosom pjevali fašističke pjesme i izvikivali parole kao što su “Nož, žica, Srebrenica”, biti uskoro prošlost.

“Ako BiH želi u Evropu, onda mora nametnuti sebi i evropske standarde. Da je neko u Americi ili bilo kojoj evropskoj zemlji pljuvao i gazio zastavu svoje države, odgovarao bi pred zakonom i još dobio zatvorsku kaznu, ali u BiH izgleda sve može, jer ljudi ne poštuju zemlju u kojoj žive” zaključio je on.

 

24sata.info

Leave a Reply

*

captcha *