ENAT je mreža od preko 600 nevladinih organizacija u Evropi. Austrijski članovi su trenutno Inicijativa muslimana Austrije i Radio Afrika TV, navodi njihova web-stranica.
Izvještaj obuhvata period od marta 2011. do marta 2012. Zbog Arapskog proljeća, situacija za migrante svjevernoafričkih zemalja je u ovom periodu bila posebna, navode autori. Posljedice migracije su pogotvo osjetile Italija i Malta. Istovremeno se pokazalo da su migranti i druge etničke manjine, pogotovo crnci i Romi, najranjiviji u kontekstu diskriminacije i imigracije.

Percepcija etničkih manjina je u većini EU-zemalja negativna, navodi se u izvještaju. Ti ljudi se često optužuju da drugima otimaju poslove, da rade za veoma niske plate, da žive o državnom trošku, dok se Romi isključivo optužuju za porast kriminaliteta.

Izvještaj: Muslimanke glavni cilj

U izvještaju se navodi da islamofobija dolazi do izražaja u različitim oblicima nasilja nad muslimanima. Pri tome su žene duplo više pogođene, zbog religije i zbog spola. U Francuskoj su, naprimjer, u 85% svih islamofobičnih ispada upravo žene žrtve (što se nekako ne podudara s klasičnom predrasudom da muslimanke ugnjetavaju muslimani).
Austrija se kritički navodi u izvještaju zbog građevinskih propisa pri izgradnji munara, gdje se njihova visina ograničava te se tako sprječava gradnja džamija. Još gore stanje je u Grčkoj gdje je u Atini 2011 izvršeno više napada na džamije u centru grada. U Bugarskoj su muslimani žrtve napada aktivista nacionalsocijalističke stranke Ataka, u kojima su na džamiju u Sofiji bacali kamenje i jaja povrijedivši više ljudi.
U Italiji je uvedena novčana kazna za nošenje burke. U Poljskoj i Španiji žene ne smiju nositi hidžab ako žele posao u javnim ustanovama.

Pohvala za austrijski projekat

Kao pozitivan primjer navodi se austrijski projekat „Fer i pažljivo – policija i Afrikanci“. Tu se radi o smanjivanju predrasuda i podsticaju interkulturalnog dijaloga. Istovremeno se kritikuje da NGO u Austriji izražava svoju zabrinutost zbog nedostatka informatinog materijala u vezi sa stavom policije prema etničkim manjinama.
 
IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *