“U kontekstu 20. godišnjice demokratskih promjena u Evropi, kada se demokratska Evropa prisjeća važnosti događaja od prije dvadeset godina, zastupnička skupina EPP-a u Evropskom parlamentu odbacuje sistematsko ohrabrivanje promocije komunističkih simbola i diktatora u nekim zemljama članicama”, stoji u saopćenju EPP-a.

Kao primjer se navodi glavni grad Slovenije, u kojem je jedna ulica ove godine imenovana po Josipu Brozu Titu, a slovenski predsjednik Danilo Tuerk prošle sedmice je odlikovao Tomaža Ertla, bivšeg šefa tajne komunističke policije UDBA.

“To nije samo revidiranje histroije i stvaranje podjela u društvima, nego i postavljanje loših primjera za mlade naraštaje. To usporava ozdravljenje društava što je ključni cilj dovršetka tranzicije prema demokraciji. To šalje posebno negativnu poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti kao i mlađim naraštajima”, ističe šef zastupničke skupine EPP-a Joseph Daul.

“Žalimo zbog odlikovanja bivšeg šefa tajnih službi Slovenije. To je kao da ste odlikovali čelnika STASI-a u istočnoj Njemačkoj”, zaključuje Daul.

Hina/IslamBosna

Leave a Reply

*

captcha *