Belgijska vlada smatra da se ne smije propustiti šansa stvorena pozivom američkog predsjednika Baracka Obame koji je pozvao svijet da se oslobodi nuklearnog oružja. Da li će to dovesti do željenih rezultata, stvar je dogovora partnera unutar NATO saveza, rekao je belgijski premijer.

Vrhovni vođa Irana, ajatollah Ali Khamnei, danas je porekao da Iran radi na proizvodnji nuklearnog oružja, tvrdeći da su optužbe bez osnova i da iranski sistem vrijednosti zabranjuje upotrebu nuklearnog oružja. Khamnei se oglasio poslije objavljenog izvještaja Internacionalne agencije za atomsku energiju IAEA u kojoj je izražena zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa što je izazvalo oštre reakcije u svijetu.

Iran je nedavno najavio da će obogaćivati uran do 20% čistoće – povećanje sa sadašnjih 3% za medicinske potrebe. To je izazvalo dodatne sumnje u namjere Irana jer stručnjaci tvrde da je to prvi korak prema obogaćivanju urana do 90% čistoće koliko je potrebno za proizvodnju nuklearnih bojevih glava.

Nuklearne bojeve glave se mogu proizvesti i od plutonija koji je proizvod upotrebe uranijuma u nuklearnim centralama.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *