IslamBosna.ba-Članovi ultradesničarske protestantske grupe Britain First organizovali su u britanskom gradu Bredfordu raspodjelu Biblija i za muslimane uvredljivog materijala organizujući demonstracije pred desetak džamija u ovom gradu. Oni su ovo nazvali ‘Krstaškim pohodom’.

Ova organizacija je na svojoj zvaničnoj stranici na društvenim mrežama istakla da je ovo početak i da će nastaviti sa ovakvim aktivnostima i u drugim britanskim gradovima.

U Yorkshiru, članovi ove grupe nosili su zelene kape i jakne sa logom pokreta- kruna i poruka ‘Vraćamo svoju zemlju’.

Oni su čak napravili video snimak kako govore jednom muslimanu ‘da odbaci lažnog proroka Muhameda i da čita Bibliju’.

Gradonačelnik Bradforda, Hadim Hussein, navodi kako je deset pripadnika ovog pokreta upalo u njegovu kuću te da su zastrašivali njegove dvije kćerke.

Zulfi Kerim, sekretar džamijskog vijeća Bradforda, navodi da ovakvo djelvoanje predstavlja novi talas ekstremizma i da je koordinirano sa gotovo vojnom preciznošću.

Paul Golding, vođa Britain First pokreta, negira da je njegova grupa pokušala da zastraši bilo koga. „Nismo bili agresnivni i nismo nikoga zastrašivali“, kaže on

„Tvrditi da je zastrašivanje davanje Biblije u kršćanskoj zemlji je besmislica. Mi živimo u slobodnoj zemlji gdje va mje dozvoljeno da pozivate druge osobe u vašu vjeru-muslimani to stalno rade. Ako u tome postoji bilo šta zločinačko volio bih da čujem o tome. Snimali smo kako biste nas svi mogli vidjeti. Ulazili smo u džamije, dali nekoliko Biblija i letaka, razgovarali sa ovlašćenim i otišli“.

On navodi da su aktivisti posjetili 10 džamija u Bredfordu podijelivši oko 100 Biblija, te dvije u Škotskoj. On insistira da se grupa pristojno ponašala kada su posjetili gradonačelnikovu kuću te da nisu upali na njegovo imanje.

Azhar Din, sekretar povjereništva Cumernauld džamije u Sjevernom Lanarkšireu, opisao je njihovu posjetu. „Na prvi pogled bili su zastrašujući, neprijateljski i prijeteći,tražili su da govore sa imamom povišenim glasom“, navodi on. „Događaj se desio iznenada i šokirao je prisutne vjernike. Međutim, kada je imam došao govorili su mirno, situacija je postala smirenija i smanjila se zabrinutost prisutnih“.

Korijeni ove organizacije vežu se za Sjevernu Irsku, gdje je dugo godina buktao sukob između protestanata i katolika, a i u dobrim je odnosima sa Britanskom nacionalnom partijom, poznatom po svojim neprijateljskim stavovima prema islamu i emigrantima iz muslimanskih zemalja.

U Francuskoj je, također, policija je juče pokrenula istragu o incidentu koji se dogodio u gradu Perouges. Naime, policijska patrola je prije nekoliko dana u svojoj redovnoj kontroli ustanovila da je džamija Ed-da’va napadnuta, jer su razbijena vrata ulaza za žene. Policija se još nije izjasnila o motivima ovog kriminalnog djela.

IslamBosna.ba