IslamBosna.ba – Prema statističkim podacima, u Velikoj Britaniji se godišnje zatvori oko 20 crkvi, u Danskoj je do polovine 2o15. godine zatvoreno oko 200 crkava a u toku posljednjih deset godina u Njemačkoj je zatvoreno oko 550 crkava.

Predstavnici Katoličke crkve u Holandiji, saglasili su se da u narednih deset godina dozvole zatvaranje dvije trećine ili oko 1.100 katoličkih katedrala u zemlji, a njihov ukupan broj iznosi oko 1.600 dok je Protestantska crkva zatvorila 700 crkava u periodu od četiri godine.

Prema istraživanju koje je sproveo američki Univerzitet Georgetown iz 2012. godine, crkve u Evropi se zatvaraju najviše zbog toga što je veliki broj kršćana prešao u ateizam. Prema istom istraživanju, samo 4.5% Francuza redovno posjećuje crkvu, dok preko 70% njih vjeru ne smatra bitnim faktorom u životu.

Evropski centar za društvena istraživanja je 2012. godine objavio rezultate prema kojima 49% Iraca jednom nedjeljno ide u crkvu, u Italiji taj procenat je 39%, u Španiji 25, a u Njemačkoj 11%.

Prema spomenutom izvještaju, kako se broj praktičnih kršćana smanjuje, raste broj muslimana, tako da će 2030. godine ovaj broj dostići 8% od ukupnog stanovništva Evrope. Porast broja muslimana stvara i potrebu za većim brojem džamija, tako da nerijetko, muslimani kupuju kršćanske crkve ponuđene za prodaju.

Brojne su crkve koje su kupili muslimani u evropskim zemljama, a jedna od njih jeste Kapernaumkirche u njemačkom gradu Hamburgu. Tu crkvu su kupili turski muslimani, uz pomoć države Kuvajt. Muhammed Kozo, rukovodilac džamije El-Nur, navodi da se u toj džamiji radi na obuci djece, podučavanju islamu, turskom jeziku, gdje se omladina opskrbljuje islamskim znanjem shodno nastavnim planovima srednjih vjerskih škola u Turskoj. On još dodaje: “U Njemačkoj je veliki broj crkava na prodaju, što je pokazatelj da njihova omladina ne pridaje neki značaj vjeri i da se njemačko društvo, u cjelini, udaljava od principa vjere.”

U Holandiji su muslimani kupili jednu od najvećih katedrala koja se nalazi u prijestolnici zemlje, Amsterdamu, i danas nosi ime El-Fatih, također, i džamije Sultan Ejub i Osman-gazi nekada su bile crkve koje su muslimani otkupili.

Biskupska konferencija Francuske raspolaže podacima da su četiri crkve u Francuskoj preinačene u džamije, a jedna od njih je i crkva Svetog Josifa, na jugu zemlje, koja je zbog malog broja kršćana zatvorena i prodata muslimanima.

Prema izvještaju Christian Research Institute (Kršćanski istraživački institut) iz Britanije, od 1960. godine, na prostoru Ujedinjenog Kraljevstva, zatvoreno je oko 10 hiljada crkava. Prema ovom izvještaju, u narednim godinama, do 2020. očekuje se zatvaranje još četiri hiljade crkava. U Britaniji ima oko dvije hiljade džamija, a većina njih su nekada bile crkve koje su muslimani otkupili.

IslamBosna.ba