IslamBosna.ba-
Draga slobodo,
Pišem ti iz izbjegličkog kampa u Njemačkom. Svi Sirijci koji su ovdje veoma su zahvalni na dobrodošlici ljudi ali mi želimo da živimo u Siriji, a ne u Njemačkoj.
Imao sam 22 godine 2011. godin kada su počele borbe. Živio sam u Guti na nekoliko minuta vožnje od Damaska. Godinu dana nakon ustanka režim Bešara el-Assada je stavio Gutu pod opsadu- što znači da ništa nije ulazilo niti izlazilo iz Gute: bez hrane, bez lijekova, ništa. Godinu dana nakon toga režim nas je napao hemijskim oružjem i više od hiljadu osoba je umrlo od posljedica trovanja. Režimski avioni već godinama na nas bacaju burad bombe i projektile. Uobičajeno nas bombarduju osam puta dnevno. Kako možemo nastaviti da preživljavamo taj Džehennem na zemlji?
Morao sam proći dvadeset kontrolnih punktova sa lažnim dokumentima da bih izašao iz Sirije. Svaki put mi je srce stalo jer znao sam da postoji šansa da budem uhapšen i odveden. Uspio sam izaći i preživio sam brod smrti. Preživio sam toliko mnogo načina na koje ljudsko biće može biti ubijeno.

Kod kuće sam bio student medicine. Imali smo toliko napada da sam asistirao u više operacija nego što većina hirurga ima prije nego što se penzioniše. Moj san je samo da obavim ‘normalnu operaciju’ za koju sam obučen, a ne da vadim gelere od bombi iz dječjih udova.
Ne možemo se vratiti sve dok rat traje i zbog toga od vas tražimo da učinite sve što je moguće da zaustavite rat. Sve vaše vlade se slažu da je potrebna politička tranzicija u Siriji ali sve te riječi nisu učinile da se ona dogodi. Assadov režim je još na vlasti, ubio je sedam puta više civila od IDIŠ-a.
Svjetske vođe moraju djelovati da zaustave bombardovanje iz zraka. Možemo preživjeti snajpere, hemijski napad ali burad bombe su nepodnošljive. Zona zabrane leta ili formiranje sigurnosne zone bi odmah spasilo živote. A ja bih bio prva osoba koja bi odletjela avionom kući. U Evropi sada svi pričaju o izbjeglicama. Ali slabo nas ko sluša. Molimo vas, potpišite peticiju evropskim vođama tražeći od njih da urade znatno više kako bi zaustavili bombardovanje i pomogli nam da se vratimo kući.

Ebu Adnan

IslamBosna.ba

POTPIŠI!