U zemljama Pirinejskog polustrva Španiji i Portugalu, generalni štrajk će po prvi put biti organizovan na isti dan. Štrajkovi će biti održani i u Italiji, Grčkoj, Malti i grčkom dijelu Kipra.

Na poziv Konfederacije evropskih sindikata pod nazivom “Evropski dan solidarnosti i protesta”, protesti će biti održani u 23 zemlje.

Grčka, kao članica EU najviše pogođena krizom, od početka 2010. godine ukupno je 26 dana bila paralizirana generalnim štrajkom uposlenika javnog sektora, te drži rekord do kojega će druge evropske zemlje teško stići.

Po prvi put u svojoj historiji, Španija, u kojoj je stopa nezaposlenosti dostigla 25 posto, suočit će se sa dva generalna štrajka u jednoj godini.

Sutrašnji generalni štrajk bit će treći u posljednjih 16 mjeseci u Portugalu, gdje su plate smanjene, a cijene prevoza, zdravstvenih usluga, porezi i režijski troškovi povećani.

Generalni sekretar Konfederacije evropskih sindikata Bernadette Segol, najavila je proteste u 23 evropske zemlje, u kojima će nezadovoljni građani upozoriti vlade na poteškoće koje donose mjere štednje

Ona je ukazala na važnost zajedničkog djelovanja građana svih evropskih zemalja, gdje su politike “stezanja kaiša”, kako je kazala, dovele do slabljenja ekonomije, a monetarnu uniju dovele na rub kolapsa.

Sindikati u Španiji, gdje će sutra zbog generalnog štrajka biti otkazan 601 avionski let, ali i prekinut autobuski i željeznički saobraćaj, pozvali su svoje članove na proteste, “prije nego zemlja dođe na nivo Grčke i Portugala, budući da je stopa nezaposlenosti u Španiji 25 posto, dok je u Austriji nezaposleno svega pet posto radno sposobnih građana”.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *