Tema ovosedmične sesije Kruga 99 isprovocirana je nedavnim izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika da su Bošnjaci u Drugom svjetskom ratu bili na strani fašista.

Resulović je pojasnio da je nepobitna činjenica da je jedan dio bošnjačke političke i vjerske elite zaista podržao Nezavisnu državu Hrvatsku te da je dio Bošnjaka ratovao u sastavu 13. SS divizije koja je bila sastavni dio njemačke oružane sile.

“Suočavanje sa ovim činjenicama znači suočavanje sa prošlošću kao jedinim načinom traganja za istinom. Međutim, ova jedinica nije dugo borbeno djelovala jer je zbog promijenjenog stanja na evropskom ratištu postala nepouzdana, a njeni su pripadnici masovno dezertirali”, objasnio je Resulović.

U jednom njemačkom memorandumu od 5. oktobra 1944. navedeno je da je oko 2.000 pripadnika divizije dezertiralo u partizane. Kasniji njemački izvještaji ukazuju na nepouzdanost jedinice koja je nešto kasnije i rasformirana.

“Treba pomenuti da od ukupno 316.000 žrtava u BiH tokom Drugog svjetskog rata muslimani čine najmanje 75.000 dok se u čitavoj Jugoslaviji taj broj kretao od 86.000 – 103.000”, kazao je Resulović.

Zaključio je da učešće dijela muslimana u 13. SS diviziji ni na koji način ne može devalvirati njihovu masovnu uključenost u antifašistički pokret.

“Sve ostalo su političke floskule koje nemaju dodira s historijskim činjenicama”, rekao je Resulović.

Na pitanje novinara zašto se organiziranjem skupa o ovoj temi daje značaj Dodikovim izjavama te se na neki način “opravdavaju” predsjedniku RS-a, lideru naroda koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata također imao svoje “predstavnike” u redovima fašista te se i dan danas javno hvale ovom činjenicom, Resulović je izjavio da nikada ne bi komentirao dnevne političke događaje poput ovog da nije zamoljen od Kruga 99 da to i uradi.

“Historičari se nikada ne trebaju izravno uključivati u polemike s političarima. Kada je riječ o srpskom narodu u Drugom svjetskom ratu, jasno je da je i tu vladala podijeljenost te je veliki dio ove zajednice pripadao četničkom pokretu, ali je veliki dio bio i u partizanskom, odnosno, antifašističkom pokretu”, izjavio je Resulović.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *