IslamBosna.ba– Muhammed Sultan (26), sin dr. Saleha Sultana, istaknutog člana Muslimanske braće, već više od 100 dana štrajkuje glađu i jedini je američko-egipatski državljanin koji se nalazi u egipatskom zatvoru. Nakon diplomiranja na državnom Ohio univerzitetu, on se 2012. godine vratio u Egipat da bi se pridružio majci, koja se nalazi na liječenju od raka, a zatim je dobio posao u egipatskoj naftnoj kompaniji.

Muhammedov otac, dr. Saleh Sultan, generalni sekretar Vrhovnog vijeća za islamska pitanja Egipta i visoki zvaničnik Muslimanske braće uhapšen je krajem prošle godine na aerodromu u Kairu nakon progona visokih članova Muslimanske Braće od strane pučističkih vlasti.  Dr. Sultan je član Međunarodne unije muslimanskih učenjaka (IUMS) koju predvodi šejh dr. Jusuf Karadavi.
Muhammed je uhapšen dvije sedmice nakon maskara na trgu Rabije el-Adevije od 14.avgusta, kada je policija upala i njegovu kuću i uhapsila ga dok se oporavljao od rana na ruci koje je dobio tokom protesta na trgu.
Muhammed, zajedno sa svojim ocem Saleh Sultanom, i oko 50 Egipćana,uključujući i vrhovnog vođu Muslimanske braće, Muhammeda Badi’a, je optužen za pokretanje ‘operacione sobe’ odakle su se navodno organizovali protesti i napadi na snage sigurnosti. Međutim, kada se Muhammed prvi put pojavio pred egipatskim sudijom 26. januara 2014. godine, egipatski javni tužilac nije imao dokaza da ga optuži, ali je sudija ipak obnovio njegov pritvor. On je u pritvoru kao politički zatvorenik i odlučio je da stupi u štrajk glađu sve dok ne bude oslobođen.
Na 101. dan njegovog štrajka glađu, Muhammedovo znatno pogoršano zdravstveno stanje zahtijevalo je hitnu posjetu pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Egipta Tora zatvoru. On je naredio da se Muhammed premijesti u bolnicu van zatvora na neophodno liječenje.
Tačno 7. maja u 13 časova na El-Hussein univerzitetsku bolnicu upala je grupa ljudi koji su evakuirali sve doktore i medicinske sestre iz bolnice. Osoblje je bilo iznenađeno kada je ugledalo zatvorenika u kolicima sa znatno pogoršanim stanjem u okruženju 12 stražara i velikim brojem policajaca.
Stražari su dozvolili jednom od doktora da uđe u sobu i pregleda Muhammeda. Doktoru su bile potrebne četiri osobe da premjeste Muhammeda iz kolica na ležaj za pacijente, kako bi se obavili potrebni medicinski pregledi.

Rezultat pregleda je sljedeći:

  • ozbiljan gubitak težine
  • velika koncentracija krvi u mokraći
  • Rezultat analize protrombinskog vremena ( INR )- 8, dok normalni nivo je u rasponu od 0,8-1,2.Ovako visok nivo ukazuje da je pacijent sklon krvarenju iz bilo kojeg dijela tijela
  •  Nizak nivo šećera u krvi (0,58) 
  • Nizak krvni tlak (90/60) 
  • Niska temperatura tijela (34C) 
  •  Broj otkucaja srca (60)

Prema jednom od doktora koji je pregledao Muhammeda, on je stigao u bolnicu sa IV dipom u ruci, što znači da je dobio lijekove u zatvorskoj bolnici prije nego što je stigao u bolnicu El-Hussein. Ovo ukazuje da je njegovo stanje bilo kritično prije dolaska.

Doktor dalje navodi da je Muhammed izgubio preko 38 kg od kako je počeo štrajk glađu, a tokom njegove zadnje posjete, 19. aprila, Muhammed nije mogao samostalno stajati.

Iako je njegov otac, Saleh, član Muslimanske braće, Muhammed nije zvanični član organizacije. Muhammedova sestra, Hanaa, kaže da vjeruje kako je uhapšen zbog babine pozicije u pokretu. “Sada samo brinemo kako ćemo primiti telefonski poziv u kojem će nam reći da je Muhammed mrtav”, dodaje ona.

Muhammedova porodica optužuje vladu SAD-a da ne čini dovoljno kako bi prisilila egipatske vlasti da riješe ili odbace njegov slučaj, za koji navode da je politički motiviran. Kritičari američke politike prema Egiptu navode da ovakva neaktivnost je dio velikog propusta Obamine administracije da proglasi Egipat odgovornim za represivnu politiku, uključujući i slamanje protesta kada su na stotine ubijene a hiljade uhapšene.

Krajem prošlog mjeseca, 23. aprila, američki zvaničnici su najavili da će isporučiti 10 Apache helikoptera kao dio nastavka vojne pomoći Egiptu, bez obzira na postojeća masovna suđenja političkim protivnicima gdje su na stotine osuđene na smrt.

Muhammedova porodica  i prijatelji na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici povremeno objavljuju razgovore s njim kao i poruke koje dobijaju od njega iz zatvora. U jednoj od njih Muhammed Sultan kaže:  „Duhovno nikad nisam bio na višem nivou, poboljšao sam svoj odnos sa Allahom.”

Njegov otac, dr. Saleh Sultan, prošlog mjeseca je uputio pismo muslimanskoj ulemi, naučnicima, te vođama islamskih zemalja da zaustave među kojima su i šejh Jusuf el-Karadavi, predsjednik Turske, Tajip Erdoan, Tarik Suvejdan, Muhammed el- Arifi, Aid el-Karni, Selman el-Auda, Tarik Ramadan. On apeluje na njih da iskoriste svoj položaj i utjecaj te izvrše pritisak na egipatsku pučističku vladu da oslobode njegovog sina iz zatvora te da mu se pruži odgovarajući medicinski tretman. On navodi da je to krik oca čiji sin umire pred njegovim očima, ali do sada nije dobio nikakav odgovor od istih.

Na 100. dan svog pritvora Muhammed je uputio jako dirljivo pismo majci.

IslamBosna.ba