On je kazao da je Vrhovni sud RS, čiji je predsjednik sudija Želimir Barić, još prije mjesec, tačnije 28. aprila ove godine, ukinuo osuđujuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

– Od 28. aprila nikada nisam dobio presudu i zato sam došao u Banju Luku da vidim šta je sud odlučio. Na Vrhovnom sudu mi je rečeno da je presuda isti dan poslana Okružnom sudu u Bijeljini koji me nije obavijestio. Tek danas sam praktično saznao da je presuda ukinuta – kazao je jučer advokat Karkin.

Fata Orlović je prošle godine na sudu u Srebrenici oslobođena optužbi, ali je Tužilaštvo uložilo žalbu Okružnom sudu u Bijeljini, koji je nakon toga izrekao osuđujuću presudu.

Odbrana je Vrhovnom sudu RS uložila žalbu na presudu suda u Bijeljini zbog povrijeđenog prava na odbranu, jer Orlović nije pozvana na sud i nije dala iskaz. 

Fata Orlović već devet godina pokušava istjerati pravdu. Ona insistira da iz njenog dvorišta bude uklonjena bespravno sagrađena pravoslavna crkva. Još nije pronađeno odgovarajuće konkretno rješenje za premještanje objekta.

Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *