IslamBosna.ba- Pitanje: Da li je dozvoljeno muslimanu, ukoliko nema druge mogućnosti, pogotovo što je slučaj u evropskim zemljama da obavi namaz u crkvi?

Odgovor: Hvala Allahu i neka je salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe i sve sljedbenike do Sudnjeg dana. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je u jednom hadisu, kojeg prenose Buhari i Muslim, od Džabira, r.a., rekao: Dato mi je petero, što nije bilo dato nikome prije mene, te je među tih pet stvari kazao: I cjelokupna zemlja mi je učinjena džamijom i čistom. Pa, gdje god nekog iz mog ummeta zatekne namaz, neka ga obavi. Zbog toga cjelokupnu Zemlju smatramo čistom i prikladnom za obavljanje namaza i sedždu. Naravno, prioritetnije bi bilo ne klanjati na ovakvim mjestima, kako bismo se razlikovali od kršćana, Ali u situaciji kada ne postoji niti jedno drugo mjesto gdje bismo mogli klanjati, onda je dozvoljeno, jer je cjelokupna Zemlja mjesto gdje se može klanjati,

Omer, r.a., prilikom oslobođenja Kudsa umalo nije klanjao u crkvi, kada mu je to bilo ponuđeno, ali je na kraju odustao, kazavši: Ne, neću klanjati ovdje, kako poslije mene ne bi došli neki muslimani i kazali kako je Omer klanjao u toj crkvi i pretvorili je u džamiju. Dakle, Omer, r.a., je odustao iz tog razloga, a ne iz razloga što je to crkva.

A Allah najbolje zna.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: dr. Jusuf el-Karadavi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba