U autorskom članku naslovljenom “Imperija i rat”, koji su objavili kubanski državni mediji, Castro je prikazao američkog predsjednika kao “žrtvu fantazija koje su u njegov um usadili zlonamjerni savjetnici”.

“Da li bi Obama mogao da uživa u osjećanjima (proisteklim iz uspjeha ostvarenog) na drugim predsjedničkim izborima bez da Pentagon ili Izrael, koji se ponašanjem ni najmanje ne povinuje odlukama SAD, upotrijebe nuklearno oružje protiv Irana. Kakav bi naš život bio poslije toga”, upitao je Castro.

Bivši kubanski predsjednik je ukazao i na “opasnost da SAD napadnu Sjevernu Koreju” zbog “nedavnog incidenta u vodama te države”, očigledno misleći na optužbe da je Sjeverna Koreja napala i potopila jedan južnokorejski brod, kada je poginulo 46 ljudi, prenio je AP.

Kina bi mogla da blokira takav napad koristeći veto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, rekao je Castro, sugerišući da bi Washinton najvjerovatnije tražio odobrenje tog tijela prije nego što se odluči na takav potez. Castro je dosad često hvalio Obamu, ali ga je u tom članku predstavio kao pijuna globalne kapitalističke mašine.

Prema Castru, Obama “može da održi stotine govora, pokušavajući da pomiri nepomirljivo…”, ali on “čini ustupke pojedincima i grupama lišenim etike i predstavlja svjetove mašte koji se jedino uklapaju u njegovoj glavi i koje njegovi beskrupulozni saveznici, znajući njegove sklonosti, usađuju u njegov um”.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *