Medijska kuća El-Nur Holdings osnovana je ove godine kako bi iskoristila ekonomske pogodnosti u idustriji zabave, fokusirajući se na međunarodnu filmsku produkciju, arapsku produkciju i animaciju.

Ogranak medijske kuće El-Nur Holdings- El-Nur fond, koji predvodi grupu  privatnih investitora, angažovala je oskarovca Barria Osbornea, producenta Gospodara prstenova, Matrixa i Pozajmljenog lica (Face off)  za rad na filmu. Početak snimanja predviđen je za 2011. godinu, dok je planirani početni budžet od 150 miliona dolara saopštili su iz El-Nur Holdingsa.

Međunarodna unija muslimanskih učenjaka koju predvodi šejh Jusuf El-Kardavi bit će glavni savjetnik na snimanju filma.

Govoreći o filmu El-Kardavi je istakao kako se nada da će Osborne postati musliman do završetka projekta i dodao Križarski stil iskrivljavanja islama nastavlja, čak i danas da utječe na svjetsko stanovništvo. Također, dodat ću da mi, muslimani, nismo uložili dovoljno napora kako bi ispravil lažne priče kao što kršćani to rade koristeći medije. Život Poslanika, s.a.v.s., je bogato dokumentovan, od njegovog najranijeg doba, od pastira, potom dok je stasao za oružja, pa sve do njegovog privatnog života.

El-Nur Holdings su trenutno u pregovorima sa studijima, glumačkim agenicijama i distributerima u SAD-u i Velikoj Britaniji, izjavio je Ahmed El-Hašemi iz El-Nur Hodlingsa.

Osborne, filmski veteran s više od 40 godina iskustva, je izjavio kako će film predstavljati “međunarodnu epsku produkciju s ciljem premoštavanja kulturoloških razlika.”

Producenti su naglasili važnost snimanja filma o Poslaniku, s.a.v.s., za globalno svjetsko tržiste. Na svijetu ima više od 1.5 milijardi muslimana, i islam je religija koja se najbrže širi. Priča o Poslaniku, s.a.v.s., ima veoma važnu ulogu kako za muslimane, tako i za nemuslimane i El-Nuru je drago da objavi snimanje takvog filma kao svoj prvi projekt, izjavio je El-Hašemi.

Također, producenti su dodali da lik Poslanika, s.a.v.s., neće biti prikazivan u filmu shodno islamskim propisima, kao i da će najbolji međunarodni talenti biti angažovani za potrebe snimanja filma. Ahmed Abdullah El-Mustafa, predsjedavajući El-Nur Holdingsa izjavio je za trajanje snimanja filma, da je predviđeno od 25 do 30 mjeseci.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *