Vakuf je način na koji Islamska Zajednica (IZ) može financirati džamije, graditi svoje institucije, te sve ostale projekte koje nije moguće ostvariti bez dovoljno financija. Šta je, ipak, sa drugim načinima financiranja?

Financiranje preko zapošljavanja

U ovoj „računici“ postoje tri kljuca koja rezultiraju pozitivnim ishodom. Prvi ključ je nezaposlenost, tj. dovoljan broj onih koji bi mogli učestvovati, odnosno kojima bi učestvovanje riješilo pitanje lične ekonomske egzistencije. Tu su povratnici u manji entitet, te omladina i ostali kojima je prijeko potrebno zaposlenje. Drugi ključ je dijaspora koja je već sada na jednom zrelom nivou što se tiče samog financiranja, odnosno startnog kapitala. Treći ključ, a to je ključ povezivanja i održavanja, je sama institucija Islamske zajednice. Spajanjem ova tri ključa se otvaraju vrata za zapošljavanje nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, samofinanciranje Islamske zajednice, te eventualna zarada i za one koji su došli sa startnim kapitalom.

Primjer kroz poljoprivredu

Uzmimo (laički) primjer iz poljoprivrede, gdje se namjerava posaditi 10.000 sadnica malina. Svaka sadnica kosta oko 2 KM, tj. potrebno je 20.000 KM samo za sadnice. Uz ovo dolaze jos troškovi vezani za navodnjavanje, čišćenje, iznajmljivanje zemljišta (ili kupovinu istog), odnosno recimo da još treba nekih 10.000 KM.  Obrt koji bi došao nakon jedne srednje uspješne sezone bi bio oko 50.000 KM, tj. ostao bi određeni profit. Sami radnici bi bili plaćani kroz onih 10.000 KM, odnosno dobijali bi i od eventualnog profita.

  • Kljuc 3: Islamska zajednica kroz svoje vrlo dobre mreže u Bosni i Hercegovini bi bila pokretač nalaženja zemljišta, odnosno ugovaranja o poslu sa vlastima, gazdama i ostalima u BiH. Eventualno bi se zemljište kupilo, odnosno dalo u vakuf.
  • Kljuc 3 + 1: Islamska zajednica bi kroz iste mreže bila u stanju da povratnike, tj. one kojima je posao potreban regrutuje kao radnike.
  • Kljuc 3 + 2: Islamska zajednica bi kroz svoje mreže u dijaspori bila u stanju da okupi one individue koje su dovoljno imućne i voljne da ulože 15.000 eura u projekat (15 osoba po 1.000 eura).

Primjer je dovoljno jednostavan da bi se shvatila veća slika. Naravno, potrebno je truda i zalaganja, tj. pravnih dokumenata i potpisa da bi ovo sve teklo onako kako treba. Ipak, smatram da je dovoljno iskrenih, bogobojaznih i inteligentnih ljudi koji bi ovakve ideje mogle sprovesti u djelo.

Sizif

IslamBosna.ba