Francuska policija do sada je zaustvila 91 ženu zbog nošenja vela preko čitavog lica, a ovo su prve novčane kazne koje je izrekao sud.

Kažnjene žene izjavile su da će uložiti žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, prenosi BBC.

Izricanje presude u Mejou danas je pažljivo praćeno ne samo u Francuskoj, nego širom Evrope. Belgija, Italija, Danska, Austrija, Holandija i Švajcarska imaju slične zakone ili planiraju da ih usvoje.

Amas je razvedena majka, a Drider ima troje djece. Nekoliko stotina žena u Francuskoj insistiraju da imaju pravo da nose kikab kao svoj lični izbor i smatraju da je to pravo zagarantovano evropskim zakonima.

Amasini roditelji nisu posvećeni muslimanski vjernici. Ona je počela da nosi nikab prije šest godina kao obrazovana, samostalna žena. Amas kaže da je nekada nosila mini-suknje i voljela da ide na zabave, ali da je potom ponovo otkrila svoju vjeru.

Pojedine muslimanske grupe navode da je broj verbalnih i fizičkih napada na žene na javnim mjestima u porastu od kada je zabrana uvedena u aprilu.

Dvije osuđene žene moraće da iskoriste sve žalbene procese pred francuskim sudovima, što bi moglo da potraje duže vremena, prije nego što njihov slučaj dođe na razmatranje u evropski sud u Strazburu.

 

(SRNA)

Leave a Reply

*

captcha *