On je također rekao da ionako veoma malo žena nosi veo preko lica u ovoj zemlji. Francuski parlamentarni panel je prošle sedmice preporučio parcijalnu zabranu nošenja vela na licu u bolnicama, školama, javnom prevozu i državnim ustanovama.

Santier je izrazio žaljenje što ovaj panel nije pozvao kršćane i jevreje, tj. njihove predstavnike, kako bi im oni izrazili svoja mišljenja u toku šestomjesečnih saslušanja, koja su se okončala u decembru.

Francuski jevreji i njihovi lideri su već izrazili svoju zabrinutost zbog zabrane nošenja nikaba.

Francuska je već imala vatrene debate o nikabu otkada je predsjednik Nicolas Sarcozy rekao da nikab nije dobrodošao u Francuskoj.

U nedjelju je Claude Gueant, glavni pomoćnik Sarkozya, rekao da sumnja da bi potpuna zabrana uopšte i bila legalna.

Sudeći po ministarstvu unutrašnjih poslova, otprilike samo 1.900 žena muslimanki nosi nikab.  Broj muslimana je skoro sedam miliona u ovoj evropskoj zemlji, što je čini državom sa najvećom muslimanskom manjinom u Evropi.

Burka je prekrivač za cijelo tijelo, često plave boje, sa tkanim dijelom za lice i oči koje često nose Afganistanke, ali ovako nešto se skoro nikad i ne viđa u Francuskoj.

Nikab je odjevni predmet koji je često crne boje, a koji prekriva lice, ali ostavlja oči vidljivima.

Poštivanje prava muslimana

Glavni katolički biskup je zamolio vladu da poštuje prava muslimanske manjine.

“Ako želimo da kršćanske manjine u muslimanskim zemljama imaju svoja prava, mi bismo trebali da u svojoj državi poštujemo prava svih vjernika da praktikuju svoju vjeru,” kazao je on.

“Francuzi, uključujući i katoličke vjernike među njima, se ne bi trebali prepustiti strahovima i teoriji o ´sukobu civilizacija´.”

Santier je također upozorio vladu da raspozna razliku između većine miroljubivih muslimana i manjine radikala.

“Dijalog između vjernika će nam pomoći da prevaziđemo obostrano nepovjerenje,” dodao je on.

” Ovaj put će biti dug i težak”
 
Islamonline.net/Minber.ba

Leave a Reply

*

captcha *