S površinom od 8500 kvadratnih metara, džamija u Marseilleu bit će osjetno veća od do sada najvećće džamije u Parizu, podignute1926. godine. Iz ove džamije neće, međutim, mujezin pozivati na namaz  kako ne bi time remetio mir većinskoga nemuslimanskog življa. Muslimani su htjeli da pet puta dnevno, odnosno u vrijeme namaza, džamija svijetli bojom islama, dakle, zeleno.

No, kako se zelena boja koristi za lučka svjetla za propuštanje brodova, to nije moglo biti prihvaćeno. Prema čelniku asocijacije Džamija Marseillea Nouuredinnu Sheikhu, džamija će vjerojatno svijetliti – ljubičasto.

Imidž koji prije pristaje nekom noćnom klubu nego tako elegantnom zdanju, pomalo pakosno je komentirao New York Times.

Uprkos porastu neprijateljskog raspoloženja u Evropi i švicarskom “ne!” minaretima na nedavnom referendumu, u Francuskoj se džamije grade i dalje, te se planira i dalje njihova gradnja insha’Allah.

Gradonačelnik Marseillea, grada u kojemu muslimani čine četvrtinu stanovništva (po čemu prednjači među velikim francuskim gradovima), Jean-Claude Gaudin smatra da time Marseille, grad s više od 800 hiljada stanovnika, samo nadoknađuje propušteno – velike džamije već imaju ne samo Pariz, nego i Lyon, Lille…

Ako se do sredine godine osigura sva potrebna sredstva od 22 miliona eura, džamija bi se mogla odmah početi graditi i bila bi završena iduće godine.

I u Francuskoj, koja ima, zajedno s Njemačkom, najveću muslimansku manjinu u Evropi (prema broju stanovnika i veću) od oko pet miliona ljudi, gradnja džamija izaziva dosta kontroverzi.

Prema anketi koju je nedavno proveo konzervativni dnevnik Figaro, 40 posto Francuza je protiv gradnje džamija. Najava gradnje Velike džamije u Marseilleu i niza drugih džamija širom zemlje pada u vrijeme velike diskusije o “nacionalnom identitetu”, koju je pokrenula vlada u Parizu.

Ova ideja ministra za imigraciju Erica Bessona, međutim, nije pala na plodno tlo i umara Francuze. Prema časopisu Marianne, Besson je trenutačno naomraženiji čovjek u Francuskoj.

Kako se procjenjuje, u idućih tri-četiri godine u Francuskoj će se postaviti oko 200 novih džamija i drugih molitvenih mjesta. Sada ih u Francuskoj ima oko dvije hiljade.

No, redovno u džamije, kako se procjenjuje, odlazi samo trećina francuskih muslimana… To je možda manje nego što bi se očekivalo, ali je znatno više nego što kršćanski vjernici posjećuju svoje sakralne objekte.

S.Dalmacija/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *