IslamBosna.ba- Nekoliko Jevreja se nalazi među 1.000 francuskih državljana koji su se pridružili Islamskoj državi, izjavio je za izraelski Kanal 2  dužnosnik francuske vlade.

Navodeći podatke koje je prikupilo francusko ministarstvo unutrašnjih poslova, dužnosnik navodi da obavještajni podaci pokazuju da se među onima koji su se pridružili Islamskoj državi nalaze i osobe ‘jevrejskog porijekla’ od kojih su pojedini prešli na islam.

Dužnosnik je naglasio da je postoji samo ‘šačica’ Jevreja među regrutima Islamske države.

Ovakva objava francuskih vlasti dolazi samo nekoliko dana nakon izvješća da se francuska tinejdžerka jevrejskog porijekla nalazi među 100-tinjak djevojaka koje su u proteklih godinu i po napustile Francusku da bi se pridružile džihadu u Siriji.

Mejer Habib, jevrejski član francuskog parlamenta, kaže da su  džihadisti bili tema razgovara među francuskom jevrejskom zajednicom. Međutim, tvrdi on, ne postoji službena potvrda da su se oni zapravo pridružili Islamskoj državi.

Ukoliko se jevrejska djevojka pridružila Islamskoj državi ‘onda je to stvarno kraj svijeta’ i komplikuje stvari, kazao je Hebib za Kanal 2.

Jedan francuski rabin je kazao da pitanje predstavlja veliku zabrinutost za mnoge u jevrejskoj zajednici. „Nezamislivo je da se to dogodi“, rekao je on za Kanal 2. „Postoji veliki broj glasina i nadamo se da će nas zvanični izvori redovno obavještavati. Pojedini navode kako je ova Jevrejka prešla na islam, i to je također zabrinjavajuće“.

IslamBosna.ba