IslamBosna.ba– Francuski gradonačelnik je objavio ‘rat’ popularnom bliskoistočnom kebabu i kazao da neće dozvoliti da se otvaraju novi restorani kebaba u granicama njegovog grada.
Robert Menard, poznat kao islamofobični gradonačelnik južnog francuskog grada Beziers, osudio je postojanje kebab restorana i kazao da ‘ima previše imigranata i kebab restorana’ u zemlji. On je naveo da neće izdavati nove dozvole za otvaranje takvih restorana unutar granica Beziersa.
Nakon kritika na društvenim mrežama Menard je kazao: “Neću dozvoliti da Beziers postane glavni grad kebaba’ i dodao da kebabi nisu dio francuske kulture.
Prema statistikama, dvije trećine restorana u Bezieru poslužuju francusku kuhinju, dok ostali restorani i kafići koji poslužuju kebab čine samo 5 posto od ukupnog broja u regiji.

U septembru, Menard je posjetio stambenu zgradu za izbjeglice i kazao im “Ovdje niste dobrodošli’.
Suočavajući se sa sirijiskim izbjeglicama uz pratnju policije i prevodioca, Menard je kazao da oni ne bi trebali da zauzimaju stanove jer kao on tvrdi oni ‘kradu vodu i struju’.
U maju je optužen za kršenje slobode medija kada je vrijeđao i izbacio dvojicu francuskih novinara, koje je naimenovao le Club de la presse du Languedoc-Roussillon, regionalni klub novinara, koji su se trebali susresti s njim kako bi umanjili tenzije između njega i lokalnih medija.
Ranije u maju, gradonačelnik je prekršio zakon kada je objavio posjeduje statističke podatke o vjerskoj pripadnosti učenika upisanih u škole u njegovom gradu, ističući da su 64, 6 posto učenika muslimani.

Menard nije prvi francuski političar koji je kritikovao porast popularnosti ovog bliskoistočnog jela u Francuskoj. Njegova stranka Nacionalni front je također osudila restorane kebaba i okrivila ih za nanošenje štete autentičnoj francuskoj kulturi. Oni su tvrdili, tokom kampanje na lokalnim izborima u martu 2014. godine, da Francuska prolazi kroz proces ‘kebabizacije’, a kasnije  su također tvrdili da porast restorana kebaba pretvara dolinu Loire u orijentalni grad.

IslamBosna.ba