IslamBosna.ba– Islamofobija u Francuskoj, koja je dosegla najvišu razinu sa najnovijom zabranom burkinija na plažama, sada se pojavila u restoranu u Parizu.
Muslimanka pod hidžabom posjetila je u nedjelju Le Cénacle restoran u Parizu ali je prisiljena da napusti restoran nakon što je kuhar označio teroristom. Kuhar je prijetio ženi govoreći: “Stavit ću otrov za pacove u tvoje jelo”.
Video snimak incidenta, koji je snimio jedan od mušterija restorana, je objavljen na društvenim medijima. U video snimku se čuje kako kuhar govori: “Muslimani ne mogu jesti u ovom restoranu” te je nastavo sa prijetnjama poput: “Stavit ću otrov za pacove u vaše jelo ukoliko vi (muslimani) nastavite dolaziti da jedete u ovom restoranu”.

Francuska trenutno doživljava najveći stepen islamofobije u svojoj historiji. Rasprave po ovom pitanu su se pojačale nakon što su se prošle sedmice proširile internet fotografije muslimanke okružene četvericom policajaca koji je prisiljavaju da skine burkini na plaži u Nici.
Nica, koja se nalazi u najvećem stanju pripravnosti nakon smrtonosnog terorističkog napada na Dan Bastilje u julu, je jedno od mjesta u južnoj Francuskoj koje je zabranilo burkini na plažama.

IslamBosna.ba