IslamBosna.ba- Najviši upravi sud Francuske suspendovao je ‘zabranu burkinija’ koja se primjenjuje na plažama u zemlji, označavajući ih kao ‘ozbiljne i očito nezakonite’.
Trojica sudija Državnog suda (Conseil d’Etat) ispitala su žalbu o ukidanju zabrane Lige za ljudska prava (LDH) i Društva protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF).

Conseil d’Etat je naveo u saopćenju da zabrana burkinija u Villeneuve-Loubetu predstavlja ‘ozbiljno i jasno ilegalno kršenje temeljnih sloboda dolaska i odlaska, slobodu ispoljavanja vjere i individualne slobode”.
Tribunal priobalnog grada je ranije donio odluku o zabrani nošenja burkinija u općini Villeneuve-Loubet kao ‘nužnu, prikladnu i srazmjernu’ kako bi spriječio nerede.
Po francuskom pravnom sistemu, privremene odluke mogu biti proslijeđene Conseil d’Etatu prije nego što sudu bude potrebno više vremena da pripremi presudu na temelju zakonitosti slučaja.

Iako su se argumenti na sudu fokusirali na grad Villeneuve-Loubet na jugu Francuske, očekuje se da bi ova odluka mogla predstavljati presedan diljem zemlje.
Najmanje 15 gradova, naselja i općina je implementiralo zabranu nošenja burkinija ovog ljeta a vjeruje se da je još veći broj razmatrao uvođenje zabrane.
Niti jedan pravni termin nije specifično spomenuo ‘burkini’, ali je nekoliko dužnosnika jasno naglasilo da se radi naročito o odjeći za plažu muslimanki.
U Kanu, koji je bio prvi grad koji je najavio zabranu, gradonačelnik je posebno aludirao na nedavne napade pristalica IDIŠ-a u Nici i Normandiji.

Otkako se zabrana proširila izazvala je žestoke rasprave o francuskim sekularnim vrijednostima, ženskim pravima i vjerskim slobodama.
Bivši predsjednik Nicolas Sarkozy, koji nastoji biti konzervativni kandidata na narednim izborima 2017. godine, kazao je da želi zabraniti burkini na cijeloj teritoriji Republike.
Pojedine grupe za ljudska prava su navele da novi zakoni se svode na ‘kolektivno kažnjavanje’ muslimana zbog terorističkih napada i usred debata o imigraciji i izbjegličkoj krizi.
U međuvremenu, analitičari za terorizam su upozorili da će zabrana pojačati terorističku propagandu grupa poput IDIŠ-a koji će nastojati da opišu Francusku i druge zemlje Zapada kao zemlje koje su u ratu sa muslimanima.

IslamBosna.ba