Sarkozio je nagovijestio prijevremeno povlačenje francuskih trupa iz Afganistana.

“Ne mogu da prihvatim da afganistanski vojnici pucaju na francuske”, rekao je Sarkozi u Parizu i objavio da će ministar odbrane Žerar Longe “smjesta” otputovati za Afganistan.

Agencija AP ukazuje da je današnji napad bio među najtežim za francuske snage tokom 10 godina koliko su u međunarodnim trupama u Afganistanu. Ukupan broj francuskih žrtava je danas porastao na 82.

“Od sada su prekinute sve aktivnosti Armije Francuske za obuku (avganistanskih trupa) i za pomoć u borbi”, rekao je Sarkozi.

Veliki dio zadatka francuskog kontigenta od nedavno je obuka afganistanske vojske u okviru pripreme za povlačenje francuskog kontigenta od 4.000 ljudi, najavljeno za 2014. godinu.

“Ako se ne bude osigurala bezbjednost, postaviće se pitanje prijevremenog povlačenja Armije Francuske”, rekao je Sarkozi.

“Armija Francuske je u Afganistanu radi pomoći Afganistancima u borbi protiv terorizma i talibana. Armija Francuske nije u Afganistanu da bi avganistanski vojnici pucali na nju”, rekao je francuski predsjednik.

Sarkozi bi trebalo da iduće nedjelje u Parizu ugosti svog afganistanskog kolegu Hamida Karzaija, dodaje agencija AP.

Afganistanski vojnik ubio je četiri pripadnika francuskih snaga a 16 njih ranio u istočnom Afganistanu, saopštio je danas NATO.

U saopštenju se navodi da je osumnjičeni za ubistva pritvoren.

(vijestime)

Leave a Reply

*

captcha *