A oni imbecili koji su svojeručno sinoć zapalili zastavu samo su poslušali njihovu poluglasno izrečenu želju.

Kako to obično biva kad se Stolac stavi u žižu interesa medija, loše vijesti se naprosto utrkuju jedna s drugom. Tako je kasno sinoć zapaljena zastava istaknuta ponad sofe Podgradske džamije. To bi se moglo okarakterizirati i kao pokušaj paljenja same džamije, što je jasno svakome ko je ikad makar prošao pored ovog vjerskog objekta i vidio gdje se zastava ustvari nalazila. Uglavnom, policija je obavila uviđaj, izuzela zatečene dokaze i, navodno, traga za počiniteljem ili počiniteljma ovog bezumnog čina. Rado ćemo pomoći policiji informacijom, ukoliko im već nije poznata, da se sinoć Podgradom dešavala nekakva navodno momačka večer sa koje se, do malo prije nego će se to zlo desiti, horio bogat reportoar tradicionalnog i novokomponovanog ustaškog melosa. Pa eto, bilo bi nekako logično s istragom otpočeti saslušanjem tamo nazočnih štovatelja lika i djela dr. Ante Pavelića.

 

Koliko god, međutim, vijest o paljevini zastave pred džamijom jeste stravična, mnogo užasnija je spoznaja da stvarni inicijatori ovog i mnoštva sličnih zala koja toliko dugo progone Stolac sjede bezbrižno u novinskim redakcijama po Mostaru i Sarajevu, čekajući bilo kakav povod da senzacionalističkim bljuvotinama zagorčaju život građanima Stoca. Jednostavno, kako god da se zovu kreteni koji su se sinoć igrali vatrom oko Podgradske džamije, sigurno je da ih je na to potaklo nešto alkohola i jučerašnje medijsko iživljavanje nad „slučajem jaslice”, započeto od strane Večernjeg lista, a onda do kraja provedeno od FTV-a. Da, iste one televizije čije postojanje iz svog džepa osiguravaju i Stočani, a čijim reporterskim ekipama je Stolac zanimljiv samo ukoliko ovdje neko nekome pali zastave, božićne jaslice, razbija križeve ili noseve. Vijest da se u Stocu za Dan državnosti organizira humanitarna akcija (valjda jedina tim povodom u državi) novinarima FTV-a nije ni najmanje zanimljiva. Građansko organiziranje na čišćenju korita Bregava zaslužuje spomen u terminu kad televiziju gleda tek poneki dokoni đuturum. Ali zato, čim sanjari Herceg-Bosne iz Večernjeg lista iskonstruišu u Stocu kakav novi belaj, eto i čitave silesije sarajevskih novinara željnih smrada. Začas su tu da uzmu izjave od dežurnih stručnjaka za problematiku segregacije i aparthejda, a Stočanima zagorčaju i ono malo eventualnog rahatluka. Za efikasno istjerivanje iz pameti dovoljno je bilo pogledati sinoćnji prilog o (ne)paljenju božićnih jaslica u Stocu u Dnevniku 2 FTV-a. Gledalac koji nema pojma o tome šta se ustvari u Stocu desilo (a nije se, znamo, desilo, Bogu hvala, uglavnom ništa) stvorio bi otprilike ovakav dojam: Razulareni stolački Bošnjaci (bezbeli uglavnom skloni talibanskim idejama) s bakljama u rukama, onako u stilu Ku Kux Klana, bili su se okupili oko božićnih jaslica nameračeni da ih nalože, ali eto, teškom mukom, spriječiše ih združene snage redovnih i specijalnih policijskih snaga. Za utjehu nam je trebalo poslužiti stručno objašnjenje koje je uslijedilo. Nešto u stilu: Ma, jeste, tako vam je to bilo, ali shvatite ljude, isfrustrirani su od silnog aparthejda i segregacije. Naš komentar: Podlo, bezobrazno i huškački od strane FTV! I nije to prvi put!

Stoga, tom polupismenom polusvijetu (kojima plaće, ako ste zaboravili, dajemo svi mi) valja poručiti kako su za nas stvarni palitelji zastave pred Podgradskom džamijom ustvari baš oni, novinari FTV, njihove kolege po peru i bezobrazluku iz Večernjeg lista i svi ostali mediji koji su prenosili jučerašnji tekst s portala Večernjeg. A oni imbecili koji su svojeručno sinoć zapalili zastavu samo su poslušali njihovu poluglasno izrečenu želju.

Zato apelujemo na sve građane Stoca da ne dopuste snagama mraka (koje su nas evo već 20 godina o jadu zabavile) da uživaju u uspješnoj provedbi njihovih nakana. Ostanite pribrani i neosjetljivi na provokacije i bolesne pokušaje dizanja međunacionalnih tenzija u našem gradu. Svjesni da ovakve priče iz Stoca i o Stocu odgovaraju samo maloj grupi onih koji posredstvom njih hrane svoj ego i pune svoje džepove, prezrite pokušaje da opet budemo sitan kusur u igrama koje igraju lažne veličine. Posvetite se sebi, svojim porodicama,svojim poslovima, dragim Vam ljudima. I uživajte u danu u nama najljepšem gradu na svijetu!

(www.stolac.ba)

 

Leave a Reply

*

captcha *