IslamBosna.ba- Cijeli fudbalski tim mladih kamerunskih fudbalera je primio islam nakon što su proveli dva mjeseca u fudbalskom kampu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ukupno dvadeset i tri igrača u ranim dvadesetim godinama koji su došli kao dio programa kojeg vodi fudbalska akademija za siromašne, beskućnike i siročad u Kameronu javno je obznanila svoj prelazak na islam u Odjelu za islamska pitanja i humanitarne aktivnosti (IACAD) u Dubaiju.

Džavid Hatib, viši savjetnik za vjerska pitanja IACAD-a, kazao je za National „Zapanjujuće je da u vrijeme kada većina želi da se igra i zabavlja, ovi mladi ljudi su u potrazi za vjerom i prosvjetljenjem“.

Igrači i treneri su odlučili primiti islam iz različitih razloga, uključujući mir koji su osjetili u vjeri kao i zbog ljubaznosti muslimana na koju su naišli tokom njihovog boravka u UAE.

„Oni su jako impresionirani načinom na koji su se muslimani ponašali, ali uglavnom su bili impresionirani ljubaznošću i poštovanjem prema njima. Ovo su siromašni mladići i prihvaćeni su kao braća“, kaže Hatib.

„Imali smo dvije odvojene cjelodnevne sesije na kojima smo govorili o islamu i odgovarali na sva njihova pitanja otklanjajući svaku sumnju“, dodao je Hatib.

„Željeli smo da se uvjerimo da su ispravno razumjeli islam. Veliki dio njihovih pitanja odnosio se na halal i haram, konzumiranje alkohola i kako je poslanik Isus predstavljen u islamu“.

Svi osim dvojice gostujućih fudbalera su odlučili primiti islam tokom njihovog boravka u IACAD-u u četvrtak  prije nego što su se u subotu vratili u Kamerun. Preostala dvojica igrača tražila su više informacija prije nego što se odluče na taj korak, kazao je Hatib.

IslamBosna.ba