IslamBosna.ba– Velike snage izraelske armije ušle su prošle noći u Pojas Gazze, pošto je Izrael proširio kopnenu ofanzivu  13. dana od početka sukoba. Stanovnici Gazze tvrde da su to bili najžešći udari iz vazduha i granitiranje od kako je sukob počeo.

Reporteri iz Gazze javljaju da je veliki broj žrtava nakon dvanaestosatnog izraelskog napada na Šudž’aiju za koju izraelske snage tvrde da predstavlja uporište ‘terorista’, vjerovatno ‘teroristima’ smatraju sljedeće osobe na fotografijama:

Više od 30 tijela dovezeno je u bolnice Gazze  rano u nedjelju ujuto a broj mrtvih se neprestano mijenja, po trenutnim izvještajima za 60 osoba je konstatovana smrt,a od početka sukoba 410 osoba je ubijeno.

majka

Jedan od stanovnika Sudža’ije kaže: „Dešava se masakr u Šudža’iji, masakr u punom smislu te riječi, masakr izraelskih snaga nad nedužnim civilima, među nama nema naoružanih ljudi, sve ulice Šudža’ije su prekrivene  mrtvim tijelima i ostacima žena i djece. Tražimo svoju braću i rođake koji su ubijeni ali ih ne možemo pronaći“.

Dvojica izraelskih vojnika su ubijena u subotu, uključujući dvojicu koja su ubijena unutar Izraela od strane Hammasovih vojinika kada su prešli granicu u zapadnoj pustinji Negev i ispalili protutenkovski projektil.

Četiri izraelska vojnika su ranjena u incidentu u Negevu. Službeno, petorica izraelskih vojnika su poginula u sukobu, a 17 ih je ranjeno, dok su dvojicu izraelaca ubile rakete iz Gazze.

Bs-XSDDCIAA25rA

Međutim, novinarka Šire Frenkel kaže da je broj žrtava među izraelskim snagama znatno veći nego što to javlja Zapadni Jerusalim.

„IDF prikriva svoj broj ubijenih, i nemoguće je doći do tačnog broja. Znamo da je najmanje 60 vojnika ranjeno“, kaže ona.

Ove informacije se podudaraju sa službenim objavama oružanog krila Hammasa, Brigada Izzudin Kassam koje navode da je najmanje 29 izraelskih vojnika ubijeno od početka sukoba.

„Da se u bilo kojoj drugoj zemlji radi ono što se radi u Gazzi, onda bi bila uzbuna u cijelom svijetu.  Ako gušite ljude, uskratite im opskrbu, godinama, ekstremna reakcija je neizbježna. Jedno povlači drugo“, piše Jon Snow sa britanskog Channel 4.

“63.173 osobe sada traže utočište u 55 skloništa širom Gazze. Broj raseljenih osoba u Gazzi koje traže utočište UNRWA je  za 61.479 više nego tokom sukoba 2008/9.,” kaže glasnogovornik UNRWA, Chris Gunness.

djeca

Izrael se složio da dozvoli dvosatno humanitarno zatišje ali koje se odnosi samo na Šudža’iju, po zahtjevu Crvenog križa, zatišje počinje u 1:30 i trajat će do 3:30 po lokalnom vremenu.

nama

“Eš-Šifa bolnica je preplavljena hiljadama, pojedini su ranjeni, tu je i njihova rodbina kao i drugi koji samo traže utočište”, navodi jedan od doktora.

negev

Lokalne službe spašavanja u Gazzi evakuirale su 50 tijela ubijenih iz Šudž’aiju. Ministarstvo zdravlja Gazze kaže da se među mrtvima nalazi 17 djece i 14 žena, a da je se na stotine osoba nalazi na liječenju. Raffah prelaz je otvoren samo za hitne humanitarne sučajeve.mrtvi

IslamBosna.ba