IslamBosna.ba- U utorak 30. maja dobio sam iznenadne jake bolove u lijevom uhu. Nisam mogao spavati dok se bol širila po cijelom tijelu. Nazvao sam doktora oko 11 sati navečer i rekao mu, kazao mi je da uzmem lijekove protiv bolova i da dođem narednog jutra na ljekarski pregled u bolnicu eš-Šifa.
Ujutro, nakon što sam potvrdio pregled, krenuo sam na otorinolaringologiju u najvećoj bolnici u Gazzi.
Doktor je otkrio sa imam zapaljenje bubne opne uslijed nagomilanog gnoja. Nakon što sam potražio drugo mišljenje, doktor je odlučio da je potrebno hitno liječenje kako bi se očistio gnoj prije nego što izazove više štete.

Bez medicinskog pribora

Doktori su otišli po medicinski pribor, mogu reći da je jednog od doktora, mog prijatelja, bilo stid da donese upotrijebljeni pribor. Medicinski kompleti za jednokratnu upotrebu se redovno ponovo koriste u Gazzi zbog nedostatka istog. Doktori su napustili prostoriju za neko vrijeme i vratili se sa malim brojem instrumenata koje su stavili u sterilizator prije nego što su kazali da su spremni.
Dok su mi se doktori približavali da počnu sa liječenjem, okrenuo sam se da pitam da li će to obaviti operaciju bez anestezije, što su oba doktora potvrdila. Pojasnili su mi da ograničena količina azotnog oksida u Gazzi znači da ga doktori mogu koristiti samo prilikom velikih operacija. Uvjerili su me da moj postupak neće puno boljeti. Složio sam se da nastavimo.

Dok je jedan doktor pokušavao da održi moju glavu mirnom, drugi je radio kako bi očistio zapaljenu bubnu opnu. Bol je bila nepodnošljiva, pokušavao sam da odem i na kraju sam morao da ustanem i prekinem postupak. Nisam mogao više podnijeti.
Jedan doktor mi je kazao da popijem lijekove protiv bolova i antibiotike kako bih ublažio bol, dodajući da možemo nastaviti za nekoliko dana. Međutim, postupak bi trebalo dovršiti, jer gnoj može oštetiti moj sluh.
Do danas nisam mogao da se vratim u bolnicu na liječenje jer je bol prevelika da bih trpio, a zalihe anestetika se ne dopunjavaju.

Prekinute isplate

Već više od pet mjeseci, palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazzi pati od teških nedostataka opreme i lijekova. Zvaničnici kažu da ministarstvo u Remali ne šalje sredstva, troškove ili lijekove za Gazzu. Ove tvrdnje negira Palestinska samouprava u Remali.
Munir el-Burš, šef farmaceutskog odjela u Gazzi, kaže da ministarstvo na Zapadnoj obali ne šalje neophodnu opremu bolnicama u Gazzi. On je naglasio da tvrdnje iz Remale da administrativni odbor u Pojasu Gazze zloupotrebljava lijekove i preporuke za liječenje su ‘neosnovane’.

On je pozvao PA da ukine administrativne takse za bolnice i klinike u Gazzi, isporuči lijekove i medicinsku opremu, kao i da isplati plate što je prije moguće. On je također pozvao međunarodnu zajednicu da učini pomak u rješavanju humanitarne krize.

Napisao: Mu’tasim Dalul

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba