IslamBosna.ba– Palestinsko Ministarstvo za socijalna pitanja počelo je drugu fazu distribucije turske humanitarne pomoći siromašnim porodicama u Pojasu Gazze.
“Pomoć će biti raspodijeljena na nekoliko nevladinih organizacija u Gazzi, koje će je distribuirati za više od 30.000 palestinskih porodica”, kazao je podsekretar ministarstva Jusuf Ibrahim za Agenciju Anadolija.
Prva faza pomoći je raspodijeljena na oko 11.0000 siromašnih porodica u Gazzi, kazao je on, dodajući da će treća faza biti organizirana u nadolazećim sedmicama.
Od 2007. godine Pojas Gazze se nalazi pod izraelsko-egipatskom blokadom koja je lišila oko 1,9 miliona stanovnika ove priobalne enklave osnovnih namirnica, uključujući hranu, gorivo i lijekove.

Dana 3. jula turski humantirani brod se usidrio u izraelsku luku Ahdod noseći 11.000 tona humanitarne pomoći namijenjene stanovnicima Gazze.
Priliv turske humanitarne pomoći u Gazzu došao je nakon što su prošlog mjeseca Ankara i Tel Avivi potpisali dogovor u kojem su se dvije strane složile da će obnoviti diplomatske odnose nakon šestogodišnje pauze.

IslamBosna.ba