IslamBosna.ba- Tri palestinske bebe su proglašene mrtvim u Gazzi u roku od 24 sata, nakon što im je Palestinska samouprava (PA), kojom predsjedava Mahmud Abbas, uskratila liječenje.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Gazze, Ešref el-Kudra, je kazao da je devetomjesečni Ibrahim Samir T’bejl izdahnuo na intenzivnoj njezi u bolnici El-Rantisi.

El–Kudra je upozorio da za 3.000 do 4.000 beba neophodno hitno liječenje izvan opkoljene priobalne enklave.

Nekoliko sati ranije, beba sa kardiovaskularnim poremećajem je proglašena mrtvom u medicinskom centru Eš-Šifa u Gazzi nakon što je PA nije dozvolila liječenje izvan Gazze. Beba je identifikovana kao Bera’ Gaban.

Nešto ranije, el-Kudra je upozorio da je dijete na ivici smrti zbog ozbiljne bolesti srca. Tri sata kasnije je proglašeno mrtvim.

U ponedjeljak popodne treća dijete, Mus’ab Bilal el-Arejr je također umro u priobalnoj enklavi.

El-Kudra i aktivisti za ljudska prava smatraju PA, kao i izraelsku okupaciju, odgovornim za smrt troje mališana iz Gazze, upozoravajući da bi u narednih nekoliko sati moglo biti zabilježeno još više smrtnih slučajeva ukoliko se ne preduzmu hitni koraci.

Šef pedijatrije u Eš-Šifa bolnici u Gazzi, Ebu Hamda je apelovao na sve organizacije za zaštitu ljudskih prava i medicinske institucije da preduzmu hitne akcije i djeluju na spašavanju novorođenčadi iz Gazze prije nego što bude prekasno.

Ebu Hamda je kazao da su kod drugih beba dijagnostificirani smrtonosni simptomi, te da postoji rizik da mogu umrijeti u bilo kom mogućem trenutku ukoliko ne dobiju hitno liječenje van neopremljenih bolnica u Gazzi.

Prema palestinskom Ministarstvu zdravlja, od početka 2017. godine nemar PA je odnio živote devet pacijenata, među kojima su tri bebe.

IslamBosna.ba