IslamBosna.ba– Kraljevina Saudijska Arabija zabranila je holandskim kompanijama učešće u budućim projektima jer holandska vlada nije preduzela odgovarajuće mjere protiv lidera ultra desničarske Partije slobode zbog uvreda Kraljevine i islama.

Trgovinska komora Saudijske Arabije, navodno je dobila odluku sa više instance gdje ih pozivaju da više ne uključuju holandske kompanije u lokalne projekte, direktno ili indirektno.

Vlada je također pozvala na smanjenje broja izdanih viza holandskim privrednicima i investitorima, kao i na ograničavanje perioda trajanja viza, osim ukoliko su trenutno uključeni u vitalne projekte.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je saudijski ambasador u Holandiji uputio depešu ministru vanjskih poslova Holandije zbog nedavnih uvreda islama i Saudijske Arabije od strane holandskog desničarskog političara Geert Wildersa.

Biznismen AbdulRahman el-Rebija, predsjednik Saudijsko-indijskog poslovnog savjeta, pozdravio je odluku vlade: „Oni koji napadaju islam i Saudijsku Arabiju bez ikakvog razloga, nisu dobrodošli u Kraljevini“, kazao je on.

On je kazao da odgovorna državna tijela u stranim državama moraju ozbiljno shvatiti posljedice takvog neodgovornog ponašanja.

Iz Trgovačke komore Saudijske Arabije navode da će vladina odluka biti proslijeđena svim državnim organima, kao i privrednim komorama i industriji, poslovnim ljudima i trgovačkim kompanijama.

Holandija je među deset zemalja sa kojima Saudijska Arabija najviše posluje. Pojedine saudijske kompanije brzo su reagovale na odluku i obustavile dalje poslovanje.

U nedavnoj izjavi, Wilders, koji je član holandskog parlamenta, napao je saudijsku zastavu i kazao da šehadet na njoj mora biti zamijenjen sa psovkom koju je on predložio.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Holandije, Friso Winjen, je kazao da se kabinet  vlade se distancirao od Wildersovih uvreda saudijske zastave i islama još u decembru. „I još uvijek smo distancirani“, dodao je Wijnen.

 IslamBosna.ba