IslamBosna.ba – Generalni sekretar libanskog Islamskog vijeća i istaknuti šiijski vođa u Libanu Muhammed Ali el-Husejni oštro je napao Iran i iransku politiku u regionu, istakavši da je jedini cilj Irana cijepanje regiona i iscrtavanje njegove nove mape.

On je naglasio da se libanski šiijski pokret Hizbulah uključio u rat u Siriji samo kako bi zaštitio Asadovu vlast, a da je zloupotrijebio osjećanja brojnih šija u Libanu, forsirajući priču da IDIŠ i ostale sunijske grupe napadaju šiijjske svetinje u Siriji. El-Husejni kaže: “Sva pomoć koja iz Irana dolazi Hizbulahu, dolazi preko Sirije i zato pad Asada u Siriji znači i pad Hizbulaha. Zbog toga, svoje vlasti i svoje snage se ta organizacija i bori u Siriji.

El-Husejni je optužio Iran da u potpunosti, već decenijama, sarađuje sa Amerikom: “Učestvovali su zajedno sa Amerikancima u okupaciji Afganistana, zatim i Iraka i oni su danas u istom taboru sa Amerikom.” On je kazao da obje ove zemlje, pred masama i javno održavaju svoj legitimitet tako što promoviraju međusobno neprijateljstvo, a zapravo su, u biti, partneri: “Da, Iran govori da je Amerika ‘veliki šejtan’ ali se, rame uz rame, sa Amerikom bori i time potvrđuje da njegove riječi ne prate djela.”

Govoreći o problemu Sirije, on je istakao da Iran i SAD žele podijeliti ovu zemlju na tri manje državice, državu koja bi pripala vladajućem nusajrijskom režimu, državu koju bi dodijelili sunijama i državu koju bi dodijelili kurdskoj terorističkoj organizaciji YPD, ogranku PKK: “Njihov cilj je odvojiti Tursku od utjecaja u Siriji i Iraku, Turska, kao snažna država, mora spriječiti te pokušaje.”

On je još dodao: “Postoje dvije vrste šija, oni šije koji podržavaju iranski projekat i tzv. vlast mula i drugi koji su protiv tog projekta. Ja pripadam drugoj grupi, jer projekat prve grupe podriva stabilnost naše države. Hasan Nasralah je Libanac, živi u Libanu, ali ne radi za interese Libana, on radi za Hamneijeve interese. Možemo li reći da Bedrudin el-Husi radi za interese Jemena? Ili Isa Kasim za interese Bahreina? Ista je situacija u Iraku! Svi su oni samo Hamneijevi robovi i izdajice.”

On je optužio Iran i da stoji na napade na Mekku, istakavši: “Siguran sam da su ti napadi izvršeni uz koordinaciju sa Iranom. Od 1979. godine Iran ne prestaje pokušavati ovladati Mekkom i Medinom, svjestan značaja tih mjesta. U tom smislu je i pokušaj opsade Kabe 1987. godine bio koordiniran iz Irana.”