Povratak na prostore manjeg bh. entiteta nije pitanje kojim se treba baviti samo jedna institucija ili politička partija, to je opći interes Bošnjaka i njihovih institucija, koje moraju spriječiti biološki nestanak s prostora u RS koje su naseljavali prije rata.

Sredstva podrške

Ovo je jučer u izjavi za Dnevni avaz rekao potpredsjednik RS Adil Osmanović, pozdravljajući inicijativu da Sabor Islamske zajednice u BiH usvoji deklaraciju koja bi upozorila da bošnjačkom narodu prijeti nestanak u RS zbog slabog povratka protjeranih na svoja ognjišta. Inicijator takve deklaracije je bratunački imam Elvir ef. Hodžić.

To je jedno od ključnih nacionalnih interesa Bošnjaka. Dobro je da Sabor IZ usvoji takvu deklaraciju, da se sve bošnjačke institucije uključe u probleme povratnika i povratničke populaciije na prostoru manjeg bh. entiteta – kaže Osmanović.

Prema njegovim riječima, situacija je iz godine u godinu sve teža, a izbori i sve manji broj birača govore da je biološki nestanak realna opasnost. Ranije su, kako navodi, postojali problemi sa sigurnošću, a danas je to više pitanje održivog povratka, nezaposlenja, socijalne sigurnosti i malo sredstava za podršku povratku.

Neizostavna tema

Predsjenik Sabora IZ u BiH Edhem Bičakčić kaže da se ova temeljna institucija redovno bavi pitanjem povratka i na skoro svakom zasjedanju to je neizostavna tema.

Povratak je najvruća tema. Imami iz RS često iznose probleme. Imamo i Saborsku komisiju za povratak i ona će pripremiti inicijativu za takvu deklaraciju kada ona bude formalno dostavljena – navodi Bičakčić, ističući da su povratak i život onih koji su protjerani iz RS najvažnije vjersko i društveno pitanje Bošnjaka.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić kaže kako nije upoznat s inicijativom da se Sabor izjašnjava o biološkom nestanku Bošnjaka iz RS, ali da je njegov stav o povratku poznat i jasan.
Povratak je apsolutni prioritet, zapošljavanje onih koji su se vratili i sredstva za rad su ključne stvari – izjavio je ef. Čamdžić.

Nastavak etničkog čišćenja

Salem Čorbo, predsjednik Udruženja Povratak i održivi opstanak iz Bijeljine, smatra da je prekasno konstatirano da Bošnjacima u RS prijeti biološki nestanak.

Povratak je opstruiran na svim nivoima. Vratilo se uglavnom starije stanovništvo, mladi ne rade, odlaze kada i gdje mogu u potrazi za poslom. Pitajte ljude u Janji kako 15 godina žive bez posla, kako plaćaju račune, kako školuju djecu? Vratili smo se jer smo vjerovali međunarodnoj zajednici. Srpski političari nastavljaju etničko čišćenje, ali čude me naši političari pored kojih prolaze diskriminirajući zakoni i koji i na zapošljavanje gledaju ne kroz zakonsku, nego kroz prizmu političkih dilova. Bez povratka nema BiH, a povratak je propao i mi po drugi put gubimo ova područja. Ovog puta zauvijek – kaže Čorbo.

Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *