Kada smo upoznali Georgette držala je ruke duboko u rukavima njenog džilbaba.Odbila je pružiti ruku. “Ne biste trebali ovo shvatiti osobno,ali budući da sam muslimanka ne primam više strance.Samo ću dodirnuti svog muža. Nije da planiram vjenčanje”, kazala je Georgette nasmijavši sve prisutne.Smijeh Muhameda Maddaha je još dugo potrajao.

Georgette i Muhammed su više od 40 godina susjedi.Prije dvije godine porodica je namjeravala smjestiti Georgette u starački dom čemu se Muhammed usprotivio i tada je njegova susjeda došla življeti sa njegovom porodicom. Za porodicu to nije predstavljalo problem jer su Muhammedova supruga, sin i dvije kćerke poznavali Georgette gotovo cijeli svoj život. Muhammedova majka je baš u tom vremenu preselila a Georgette je nadomjestila taj gubitak.

“Dolazak ovdje me je privukao islamu”,kaže ona. “Vidjela sam ljude kako klanjaju zajedno. Vidjela sam sa koliko poštovanja se jedni prema drugima odnose. Kako pričaju jedni sa drugima. Koliko im je bitna porodica. Potpuno drugačije od moje porodice. Od kako sam prešla na islam nisam u kontaktu sa svojom sedamdesetdvogodišnjom kćerkom”, navodi ona.

Prošlog ljeta Muhammed je sa porodicom i Georgette posjetio Maroko, bilo je to u vrijeme ramazana. “Znala sam šta je post jer sam katolkinja. Krštena sam, išla sam u školu kod časnih sestara, u crkvi sam se dva puta udala i obojica muževa su mi imala crkveni pokop.Tokom života radila sam kao služavka u jednoj jevrejskoj porodici.Ali vjera me nikad nije zanimala.Naprotiv, življela sam sasvim daleko od Boga. Sa pet godina popušila sam prvu cigaretu a posljednju sa 78 godina. Sa sedam godina popila sam prvu čašu alkohola a do prelaska na islam svaki dan bih popila po pola boce vina. To mi je ostala navika od mog prvog braka sa italijanskim pilotom borbenog aviona koji je ubijen u ratu”.

Tokom ramazana prošle godine Georgettina duboka vjerska osjećanja su se probudila. Ona kaže da je bila začuđenja tim osjećanjima. Nije vjerovala da tako kasno u životu može doživljeti sasvim novo iskustvo. Po prvi put u životu kao da je ostvarila kontakt sa nečim većim, sa Allahom. Ona kaže da je osjetila Njegovu ljubav,otvorenost. Nakon toga Georgette je prihvatila islam.

Ona kaže da se nakon prihvatanja islama odrekla pića, duhana, svinjetine i šminke. “Prije sam stavlja šminku u veoma debelim slojevima”.

Kada su se vratili u Belgiju otišli su u Veliku džamiju u Briselu kako bi Nur, njeno novo islamsko ime, dobila zvaničnu potvrdu o prelasku na islam. Džamija u Briselu izvijestila je Mekku o prelasku na islam devedesetjednogodišnje Belgijanke. Nakon pregledanja arhive o osobama koje su prešle na islam u Saudijskoj Arabiji nije pronađen stariji prelaznik u islam od nje.

Nakon toga kralj Saudijske Arabije uputio je izaslanika u Bercham sa zlatnim satom za Georgette-Nur i da je pozove da o njegovom trošku naredne godine posjeti Mekku.

Na kraju krajnje osjetljivo pitanje koje mora biti postavljeno “Da li su Georgette platitili za prelazak na islam?”

Pogledala je vrlo strogo a onda se počela smijati:” Novac nema ništa s tim. Odlučila sam u potpunosti dobrovoljno. Svako je slobodan da to uradi.Drugi nemoraju slijediti moj primjer”.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *