“Povodom izjava entitetskog predsjednika Milorada Dodika kojima vrši pritisak na pravosuđe i CIK BiH, poručujemo da se ova odluka  Apelacionog odjeljenja Suda BiH tiče isključivo pravnog osnova odbijanja žalbe, a ne izbornog rezultata, saopšteno je iz građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

Kako je navedeno u saopštenju, Apelaciono odjeljenje Suda BiH nije odlučivalo niti se odluka na bilo koji način odnosi na suštinu zahtjeva, nego na pravnu osnovu odbijanja zahtjeva za poništenje izbora od strane Centralne izborne komisije. CIK je u svojoj odluci kojom se zahtjevi SNSD-a i Koalicije za Srpsku odbijaju naveo da je žalba “nedopuštena”, iako je u obrazloženju trebalo da stoji da je “neosnovana”.

“Smatramo da je jedna od osnovnih odlika vladavine prava i mogućnost i pravo žalbe. U ovom slučaju, cijenimo da se poraženom SNSD-u i tzv. Koaliciji za Republiku Srpsku treba omogućiti da do kraja iscrpe pravo na žalbu, prije nego što se konačno suoče sa činjenicama. CIK će u zakonom predviđenom roku ponovo donijeti istu odluku – ako nije bilo dovoljno dva puta, donijet će je i treći put  – o istom i ovo će samo odložiti proglašenje pobjede Ćamila Durakovića za tri do pet dana, ukoliko SNSD odluči da se žali i na tu novu odluku. Najvažnije, i ova odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH pokazuje da je Bosna i Hercegovina zemlja vladavine zakona, ne ljudi, koliko god Miloradu Dodiku to bilo teško da shvati”, navodi se u saopštenju.

Inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” izbore u Srebrenici ocjenjuje zakonitim i legitimnim.

“CIK BiH je donijela takvu odluku već dva puta. Stava smo da što je borba teža, pobjeda je veća. Kada CIK ponovo odbije žalbu SNSD-a, ukoliko se odluči žaliti i na novu odluku, do kraja ove, odnosno najkasnije početkom iduće sedmice biće potvrđen novi načelnik Srebrenice odnosno formirana nova skupštinska većina, sa ili bez SNSD-a i SDS-a. Građani Srebrenice bili su strpljivi prethodnih šest mjeseci i svi zajedno ćemo se strpiti još pet dana, do konačne potvrde uvjerljive pobjede Ćamila Durakovića. Izvjesno je samo da novih izbora u Srebrenici neće biti do 2014. godine”, saopšteno je.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *