“Kada njegovi (Milorad Dodik) izabrani odbornici odbiju da se pojave na sjednici Skupštine opštine Srebrenica, njihovi mandati će biti dodijeljeni sljedećem na listi po broju dobijenih glasova. I sve tako dok mandat ne dobiju oni koji će se pojaviti na sjednici Skupštine. Drugim riječima, Skupština opštine Srebrenica će biti konstituisana, sa ili bez poslanika SNSD-a, odnosno bilo koje druge partije. Narod je na zakonitim i legitimnim izborima rekao svoje i vrijeme je da i Dodik shvati da postoje politički procesi i događaji u Bosni i Hercegovini koji nisu predmet njegove volje. Kao što postoje i ljudi koji suočeni s njegovim despotskim režimom neće podviti rep, nego će se boriti za svoja prava, kao što su u ovom slučaju uradili preživjeli genocida iz Srebrenice”, saopšteno je iz građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” najavljuje udruživanje sa drugim nevladinim organizacijama u okviru koalicije “Prvi mart”.

“Svima pa i Miloradu Dodiku poručujemo da će naredni izbori biti Opšti izbori i biće održani za dvije godine, 2014. I Dodik i SNSD treba dobro da se pripreme za te izbore, jer će organizacije koje su učestvovale u inicijativi „Glasaću za Srebrenicu“, zajedno sa još najmanje trideset organizacija civilnog društva koje su do sada pokazale interes da se uključe u koaliciju civilnog društva „Prvi mart“, već početkom iduće godine započeti registraciju prognanika, interno raseljenih lica i izbjeglica na njihovim prijeratnim prebivalištima i poduzeti sve što je potrebno da im omoguće da glasaju u svojim prijeratnim prebivalištima. Njegove prijetnje krivičnim prijavama nisu ništa drugo nego prijetnje tigra od papira.

Ovim putem pozivamo i Dodikove dobro plaćene savjetnike – makar one za odnose s javnošću – da entitetskog predsjednika pokušaju spriječiti u kontinuiranom i svakodnevnom brukanju na temu izbora u Srebrenici. Najvažnije, međutim, je to da nakon njegovih posljednjih izjava nema nikakve sumnje da je jedini motiv SNSD-ovih zahtjeva za izmjenu Izbornog zakona Dodika eksplicitna želja da kroji i prekraja nesrpsku izbornu volju u RS-u, odnosno sprječavanje masovne registracije građana BiH u njihovim prijeratnim prebivalištima za Opšte izbore 2014. godine.

Mi ćemo iskoristiti kompletan arsenal demokratskih sredstava da zadržimo postojeća izborna pravila te se koristimo i ovom prilikom da tu poruku pošaljemo svim partijama koje ne poriču genocid i koje su na tim vrijednostima podržale zajedničku kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice”, navodi se u saopštenju.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *