„Očigledno je da je ova odluka CIK-a rezultat bjesomučnog pritiska Milorada Dodika na to državno tijelo, odnosno pravosuđe Bosne i Hercegovine. Podsjećamo javnost da je CIK do sada već dva puta preispitao sve navode iz žalbi i odbacio ih kao nedopuštene u skladu sa članom 2.10. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Daljnje odgađanje konačne potvrde izbornih rezultata u Srebrenici predstavlja čin pravosudnog zlostavljanja i uskraćivanja prava građanima Srebrenice na funkcionalnu opštinsku administraciju, odnosno napad na pravo ne-Srba u RS da biraju i budu birani“, naveli su iz GI Glasaću za Srebrenicu u saopćenju dostavljenom agenciji Anadolija.

Poručili su da, ukoliko je riječ o pokušaju da se na bilo koji način dovedu u pitanje rezultati izbora za načelnika i Skupštine Opštine Srebrenica, preživjeli genocida neće pristati na to i neće dopustiti da daju legitimitet onima koji milione maraka poreskih obveznika i dalje ulažu u negiranje genocida.

„Organizacije koje su okupljene u inicijativi Glasaću za Srebrenicu neće dopustiti da Branko Petrić – koji je u trećem i nezakonitom mandatu na čelu CIK-a – uvede praksu da se izbori u Bosni i Hercegovini ponavljaju sve dok SNSD, odnosno Milorad Dodik ne pobjedi. Poduzet ćemo sve mjere, uključujući i javni i organizirani bojkot izbora kako volja preživjelih žrtava genocida ne bi bila smokvin list politici negiranja genocida u Srebrenici“, ističe se u saopćenju Inicijative.

 Glasaću za Srebrenicu poručuje da će nastaviti sa pripremama za organizaciju masovne registracije povratnika, prognanika, interno raseljenih lica i izbjeglica za opšte izbore 20014. godine koja će započeti već od početka iduće godine. „Milorad Dodik mora računati da je ova generacija trajno opredijeljena da na zakonit i demokratski način pokažemo šta mislimo o genocidu kao načinu ostvarivanja većine u našoj zemlji. Kada je riječ o izborima u Srebrenici, građani Srebrenice su bili strpljivi prethodnih šest mjeseci i strpićemo se i do iduće sedmice do konačne potvrde zakonite, legitimne i uvjerljive pobjede Ćamila Durakovića i političkih partija koje ne poriču genocid“, zaključuje se u saopćenju GI Glasaću za Srebrenicu.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *