Na današnji dan prije 16 godina do temelja je srušena džamija Ferhadija, a 2001. godine prilikom postavljanja kamena temeljca za njenu obnovu, poginulo je jedno lice i izbili su neredi u Banjaluci. Napadnuti su okupljeni gosti i građani, predstavnici Islamske zajednice, kao i brojni domaći i međunarodni politički zvaničnici.
U neredima je ubijen Murat Badić iz Cazina. Banjalučki muftija Edhem Čamdžić rekao je danas da Ferhadija, koja je u izgradnji ponovo šalje poruke vjere i multietničnosti:

“Nama treba pomirenje, treba nam suživot ali ne znači da ako nam to treba, a treba nam, da treba da zaboravimo ono što se dogodilo. Ferhadija šalje poruku svim prognanicima da se vrate. Da ne budemo jedni pored drugih nego jedni sa drugima.“ 

Ferhat-pašina džamija, srušena je 7. maja 1993. godine a u istoj noći, u razmaku od 15 minuta srušena je i džamija Arnaudija. Pedesetih godina prošlog vijeka obje džamije proglašene su spomenikom kulture nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a. Islamska zajednica dobila je tužbu protiv RS, kojom se nalaže isplata odštete za 16 porušenih vjerskih objekata na području Banjaluke u iznosu od 64 miliona maraka, od čega najveći dio otpada na Ferhadiju i Arnaudiju.

Izvor: DW

Leave a Reply

*

captcha *