radmanovic_nebojsaPredsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je jučer da ustavne promjene u BiH treba da budu unutrašnje pitanje BiH kao i u svim suverenim zemljama u svijetu.
Na pitanje Srne za komentar nedavne izjave novoimenovanog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će ustavne promjene biti prioritet u njegovom radu, Radmanović je rekao da to nije jedino mišljenje koje se moglo čuti o potrebi ustavnih promjena, i da je ono neprimjereno ma od koga dolazilo.

Mislim da je sada prilika da novoimenovanog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka podsjetimo da se u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom on pojavljuje kao tumač sadašnjeg mirovnog sporazuma odnosno jednog njegovog aneksa, a ne kao tvorac novog ustava, istakao je Radmanović.

On je danas na konferenciji za novinare naveo i da je zamjenik komandanta Zajedničke komande NATO-a u Napulju Piter Pirson, juče tokom boravka u BiH takođe govorio o ustavnim promjenama.

Podsjetio bih javnost da smo sve do prije par dana imali jasan stav EU da su ustavne promjene unutrašnja stvar BiH a sada nas iznenada podsjećaju svi da su potrebne ustavne promjene i hoće da se angažuju oko toga, naglasio je Radmanović.

On je istakao da se odgovorni političari u BiH moraju potruditi da između sebe dogovore eventualne ustavne promjene u fazama, onoliko koliko je moguće i koliko je potrebno za put BiH prema evroatlantskim integracijama.

Izvor: Srna

Leave a Reply

*

captcha *