IslamBosna.ba- Predsjednik turskog Predsjedništva za vjerske poslove Mehmet Gormez kazao je kako se organizacija Fethulaha Gulena ne može smatrati vjerskom organizacijom, niti se on može smatrati alimom i daijom.

On je to izjavio u srijedu, na vanrednom sastanku Savjetodavnog vjerskog vijeća kojem su prisustvovali i predsjednik Turske Redžep Tajjip Erdoan, predsjednik Parlamenta Jusuf Kahriman i zamjenik premijera Numan Kurtulmuš.

On je izrazio nužnost da se sa vođom terorističke organizacije Fethulahom Gulenom, koga njegovi sljedbenici opisuju kao imama i čak ‘imama kosmosa’ postupa u skladu sa kur’anskim ajetom: Ko ubije nekog ko nikog ubio nije ili sije nered na Zemlji, kao da je sve ljude poubijao. Istakavši da onaj ko u jednoj noći bombarduje nevini narod i ubija narod raketama, taj se ne može povezati sa islamom i humanošću.

Gormez je istakao da je ova organizacija prevarila narod, jer je ispoljavala blag vjerski identitet i na taj način se predstavila kao prijatelj ljudima. On je dodao da su oni zloupotrijebili hadise Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i plemeniti moral selefa i učenjaka kako bi svoje suštinske aktivnosti zamaskirali vjerom, istakavši da je vojni puč mogao u propast odvesti sav narod kroz falcificirano predstavljanje ove organizacije.

IslamBosna.ba