IslamBosna.ba-Predsjednik turskog Predsjedništva za vjerske poslove, dr. Mehmet Gormez pozvao je u srijedu na nacionalno jedinstvo bez obzira na ‘vjeru, razmišljanja, pristup ili način života’ .
Dr. Mehmet Gormez je dao izjavio u vezi prošlosedmičnog vojnog udara nakon sastanka na kojem su prisustvovale sve muftije iz 81 turske provincije.
“Vrijeme je da se 79 miliona stanovnika ujedini, stavljajući po strani naše razlike poput vjere, razmišljanja i pristupa. Sada je vrijeme da nacija zaštiti svoja prava, nacionalnu volju, slobodu i demokratiju kao i moralne i materijalne vrijednosti”, kazao je on.

O pokretu Fetullaha Gulena i njegove terorističke organizacije FETO, za koji se navodi da je odgovoran za neuspjeli pokušaj vojnog udara, Gormez je kazao :”Sve prljave ideje terorističke grupe koja je provodila aktivnosti pod plaštom vjere i izvlačila koristi od vjere i lojalnosti su sada otkrivene. Grupa, koja se godinama pretvarala da je pobožna, sada se prebacila na sijanje neprijateljstva”.
Prošlog petka neuspjeli pokušaj vojnog udara od strane odmetnutih vojnika rezultirao je smržu oko 240 osoba, dok je gotovo 1.500 ranjeno.
Pokušaj vojnog udara je doveo do talasa hapšenja i suspenzija u vojsci, pravosuđu, policiji i državnim institucijama.
Vlada navodi da su zavjeru organizovali Gulenovi sljedbenici u vojsci, policiji i pravosuđu forimirajući ‘paralelnu državu’.

IslamBosna.ba