IslamBosna.ba – Predsjednik Direkcije za vjerske poslove Turske dr. Mehmed Gormez izjavio je “da ako bi muslimani dali zekat samo na novac zarađen od nafte i naftnih proizvoda, umjesto što ga gomilaju i skladište u evropskim bankama, u Africi bi nestalo gladnih.” Reis Gormez je to izjavio prilikom susreta sa predsjednikom Visokog vijeća za islamska pitanja Etiopije, Ahmed Hijar Muhammed Emanom u prijestolnici Turske, Ankari.

On je također naglasio da su muslimani Turske i vlasti ove zemlje počele uspostavljati dobre odnose sa muslimanima u Africi još 2006. godine nakon decenija u kojima tih odnosa nije bilo, dodavši da Turska ugošćava predstavnike muslimanskih zajednica iz Afrike svake tri godine u Istanbulu. Takva saradnja rezultirala je time da turski Diyanet Vakfi svake godine daje stotine stipendija za studente iz Afrike koji žele studirati u Turskoj.

Gormez je kazao da su neznanje, siromaštvo i razjedinjenost najveći problemi i najveći neprijatelji muslimana u Africi i da je ostanak miliona djece bez osnovnog obrazovanja odgovornost sviju.

IslamBosna.ba