IslamBosna.ba- Turski predsjednik Predsjedništva za vjerske poslove, dr. Mehmet Gormez, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Saudijskoj Arabiji izjavio je da “Turska i Saudijska Arabija posjeduju odlučnost da spasu islamski ummet.”

Dr. Gormez je ovo izjavio u toku razgovora sa saudijskim ministrom za islamska pitanja, vakufe i islamsko djelovanje na susretu u Rijadu, Salih b. Abdulaziz Alu Šejhom. Gormez je izjavio da “dvije zemlje posjeduju snagu i odlučnost da spasu islamski ummet iz stanja u kojem se nalazi.” On je dodao da je u Saudijsku Arabiju došao kako bi čuo riječi saudijske uleme i zajedno sa njima zauzeli zajedničke stavove.

Gormez je istakao da ono što se danas dešava u islamskom svijetu ne nanosi štetu samo jednoj muslimanskoj zemlji, već nanosi štetu islamskoj vjeru uopće koja je izložena napadima posebno od terorističkih organizacija.

Predsjednik turskog Predsjedništva za vjerske poslove pozvao je saudijskog kolegu da zajednički rade na afirmaciji Arapsko-turskog univerziteta u Gaziantepu u Turskoj i na taj način pomognu rješavanju problema muslimanskih manjina u svijetu.

IslamBosna.ba