IslamBosna.ba – Predsjednik turskog Predsjedništva za vjerske poslove dr. Mehmet Gormez saopćio je da nacrt zakona koji planira usvojiti izraelski Knesset a koji predviđa zabranu učenja ezana u Kudsu i okolini posredstvom pojačala, je neprihvatljiv. On je istakao da je cilj tog zakona da se negira postojanje islama i muslimana u Kudsu kroz historiju.

Gormez je ovo kazao nakon susreta sa ministrom vakufa i islamskih pitanja države Katar, Gajs b. Mubarakom u Dohi, prilikom njegove zvanične posjete Kataru.

Dr. Gormez je kazao da okupator sada, godinama nakon što je okupirao palestinsku teritoriju i oteo palestinsku zemlju nastoji zabraniti i učenje ezana, što je, kako je istakao, neprihvatljivo.

U toku svoje zvanične posjete Kataru, Gormez je u razgovoru sa katarskim domaćinom razmatrao brojna zajednička pitanja u katarsko-turskim odnosima, a posebno mjesto zauzelo je pitanje ispravljanja pogrešne slike o islamu i muslimanima. Gormez je istakao da dobri ekonomski i politički odnosi dvije zemlje zahtjevaju da se uspostavi dobra saradnja i na polju nauke i vjerske djelatnosti

Gormez je zahvalio Kataru na prijateljskim odnosima i posebno na hitroj reakciji i podrški koju je ukazao Turskoj u noći neuspjelog vojnog puča.

Zvanična posjeta visoke turske vjerske delegacije, u čijem sastavu su i muftije Istanbula, Sakarije i Dijarbakira, kao i drugi zvaničnici Dijaneta, započela je u utorak i trajat će tri dana.