IslamBosna.ba– Predsjednik turske Uprave za vjerska pitanja dr. Mehmet Gormez je u srijedu branio odluku da prvi dan ramazanskog bajrama ove godine bude u utorak, dan prije ostatka muslimanskog svijeta.
Gormez je kazao da muslimani ne trebaju nužno slijediti Saudijsku Arabiju u određivanju vjerskih praznika poput ramazanskog bajrama.
“Kaba je pravac naše kible, ali nije mjesto za određivanje vremena. Vrijeme se određuje pojavom novog mjeseca i na osnovu neba”.
U ekskluzivnom intervju on je dodao: “Činjenica da su Poslanikova s.a.v.s., džamijom i hadž pod upravom jedne zemlje ne znači da ćemo mi mijenjati zakone i pravila Allaha”.

“Islam je univerzalna vjera koja nije objavljena samo određenom geografskom području, već cijelom svijetu i cijelom čovječanstvu”.
Islamski kalendar je zasnovan na lunarnom ciklusu tako da se ramazan završava pojavom mladog Mjeseca koji također označava početak ramazanskog bajrama.
S obzirom da se novi Mjesec ne pojavljuje uvijek istog dana u različitim državama povremeno dolazi do neslaganja o tome kada bajram treba početi.
Većina zemalja arapskog govornog područja slijedi Saudijsku Arabiju. Ove godine, dok su Turska i muslimani Balkana obilježavali prvi dan bajrama u utorak, nekoliko većinskih muslimanskih zemalja Bliskog istoka, poput Pakistana, Afganistana, Indonezije i Malezije, obilježilo je kao prvi dan bajrama srijedu.

Gormez je dodao kako će uložiti još veće napore kako bi muslimani u svijetu u isto vrijeme započinjali ramazan i obilježavali bajram.

“Intenzivirat ćemo naše aktivnosti kako bi svi muslimani u svijetu zajedno započinjali ramazan i bajram. Poduzet ćemo sve moguće napore kako bi zajedno upravljali vremenom”, kazao je dr. Mehmet Gormez.

IslamBosna.ba