TREBA li žena da sa odrekne muža, ako je on krvavi diktator? – razglabali su posljednjih dana britanski mediji, imajući u vidu brak Esme i Bašara el Asada, predsjednika Sirije.

Zašto baš njih dvoje? Pa, 36-godišnja Esma rođena je i odgojena u Britaniji, i nije im jasno kako može da bude sa čovjekom koga smatraju ubicom sopstvenog naroda – i to ženinih zemljaka iz grada Homsa! Ono “dok nas smrt ne rastavi”, zavjet koji se u Britaniji daje prilikom stupanja u brak, ovdje se pretjerano ne uzima u obzir…

Prva javna intervencija gospođe Asad u korist svog supruga bio je e mail koji je poslala londonskom “Times-u”. U njemu je iskazala podršku mužu i predsjedniku, navela da se, kao “prva dama”, i dalje prevashodno bavi humanitarnim radom, ponudivši utjehu za “žrtve nasilja”. Sirijski opozicionari okomili su se na njenu navodnu hipokriziju. A i Zapad, kome je, naravno, licjemerje potpuno strano, poprilično se bavi tom temom.

Bilo je slučajeva kada su se supruge pobunile protiv muževa autokrata, podsjeća BBC. Tako je ranih devedesetih Suzana Higuči nazvala svog supruga, peruanskog predsjednika Alberta Fudžimorija “tiraninom”, a on joj je odgovorio – razvodom.

Esma je rođena u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao kćerka londonskog kardiologa, Sirijca porijeklom iz Homsa, gdje su se, prema medijskim izveštajima, desile najveće pogibije u tekućoj sirijskoj tragediji. Prijatelji su je zvali Ema, stekla je odlično obrazovanje, radila kao analitičar za Deutche banku i “J.P.Morgan” u londonskom Sitiju, a najvjerovatnije je u britanskoj prestonici i upoznala svog deset godina starijeg supruga, dok je učio za očnog ljekara.

O gospođi Asad su, u početku, na Zapadu lijepo pisali i govorili. Magazin “Wog” opisivao ju je kao “pustinjsku ružu” i “zrak svjetlosti u zemlji punoj zona sjenki”. Za “New York Times”, bila je “sirijska princeza Dajana”. Sada je porede sa Marijom Antoanetom, a to nije neozbiljna stvar, znajući kako je prošla ta francuska kraljica u revoluciji, a i u kojoj mjeri neki događaji iz današnjeg svijeta, poput smaknuća libijskog vođe Muamera Gadafija, podsjećaju na davna, mračna vremena, gotovo na prahistoriju.

IslamBosna.ba/Agencije

Leave a Reply

*

captcha *