U Glavnom uredu Granične policije Bosne i Hercegovine danas je prezentiran Višejezični priručnik za prikupljanje obavještajnih podataka i profiliranje ilegalnih migranata. Prezentaciji su prisustvovali zamjenik direktora Granične policije BiH, Enes Gačanin sa saradnicima, glavni savjetnik Policijske misije Evropske unije u BiH za Graničnu policiju, Giuseppe Colasanto i predstavnici UNHCR-a. 

Namjena ovog priručnika je da olakša prikupljanje informacija o ljudima osumnjičenim za ilegalan prelazak državne granice, prikupljanje potencijalnih informacija o terorizmu, rekonstrukciji ruta ilegalnih migracija i korištenim prevoznim sredstvima, kao i informacije o trgovini ljudima i krijumčarenju ljudi, krivotvorenim dokumentima, prostituciji te sličnim pitanjima.

– Uočili smo problem koji se tiče jezičkih barijera budući da imamo novu vrstu ilegalnih migranata od kojih je teško dobiti informacije i napraviti istragu. Iz tog razloga napravili smo ovaj priručnik na 16 razlitičih jezika. Naš glavni cilj bio je postizanje  standarda Evropske unije – rekao je Colasanto.

Zahvalivši se EUPM-u u nastojanjima da se uradi ovaj priručnik, zamjenik direktora Granične policije, Enes Gačanin istakao je da će priručnik biti korisno sredstvo u efikasnoj borbi protiv ilegalnih migracija, ali i u pružanju pomoći i zaštiti prava koja imaju ilegalni migranti.

Višejezični priručnik za prikupljanje obavještajnih podataka i profiliranje ilegalnih migranata baziran je na velikom iskustvu brojnih zemalja Evropske unije koje su se suočile sa problemima ilegalnih migracija.

U partnerstvu su ga izradili Policijska misija Evropske unije u BiH Jedinica za strateško savjetovanje/tim za Graničnu policiju i Granična policija BiH, uz podršku UNHCR-a, Međunarodnog crvenog krsta, ICITAP-a, IOM-a i EULEX-a.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *