IslamBosna.ba- Libanska policija je uhapsila muškarca koji je snimao sebe kako prijeti da će odrubiti glave troje male djece izbjeglih iz Sirije.

Video snimak objavljen na YouTube u petak je brzo postao viralan a na snimku je prikazan plač troje prestrašene djece dok muškarac stoji iza kamere mašući nožem i pitajući: “Kome ćemo prvo odrubiti glavu?”

Uplakana djeca su odgovarala pokazujući jedno na drugo.

Sigurnosni zvaničnik je naveo da je dokazano da je video snimak ‘bolesna šala’ i da je majka ostavila djecu muškarcu, komšiji, na čuvanje dok se ona nalazila na poslu.

“Obavještajna služba Unutrašnjih snaga sigurnosti je uhapsila muškarca koji je snimao video”, kazao je policijski dužnosnik.

Policija je također nakratko uhapsila majku djece koja je priznala da je uživala u sceni koju je zatekla kada se vratila s posla, a njen smijeh se može čuti na video snimku. Žena je ubrzo oslobođena nakon što je obećala da će se prema djeci bolje starati.

Prije hapšenja video snimak se proširio društvenim medijima, a veliki broj gledatelja je komentarisao vjerujući da je scena stavni uvod u užasno odrubljivanje glave troje djece ispod 8 godina.

Opisujući incident kao izolirani dužnosnik navodi da je video snimak još jedan znak posljedica sirijskog sukoba na libansko društvo.

“Na ljude utječe gledanje snimaka odsjecanja glave,a pojedini su počeli da ih imitiraju. Sirota djeca su bila prestravljena”, naveo je on.

Otmica i ubistvo libanskih vojnika i policajaca od strane IDIŠ-a i el-Nusre je novu napetost u Libanu, uključujući i sve izraženija neprijateljstva prema sirijskim izbjeglicama i niz sektaških otmica.

Vojnici i policajci su oteti tokom žestokih sukoba u pograničnom gradu Arsal tokom prošlog mjeseca.

Talačka kriza i odrubljivanja glava izazvali su napetost u Libanu gdje se nalazi više od 1,1 milion sirijskih izbjeglica.

U posljednjih nekoliko dana zapaljeni su šatori koji pripadaju sirijskim izbjeglicama i na stotine Sirijaca koji su se nalazili u dolini Beka pobjegli su zbog straha od napada. Mediji su prenijeli i da je nekoliko sirijskih izbjeglica također napadnuto u južnim predgrađima Bejruta.

U julu mjesecu video snimak gdje libansko dijete tuče sirijsko izbjegličko dijete izazvalo je pometnju u zemlji. Na snimku je prikazano libansko dijete kako drži štap i tuče sirijsko dijete po uputama jednog od starijih rođaka.

IslamBosna.ba