Vijeće za ratne zločine pri Okružnom sudu u Beogradu krajem protekle sedmice objavilo je novu optužnicu protiv ratnog predsjednika općine Zvornik Brane Grujića i komandanta Štaba TO Zvornika Branka Popovića. Optužnica ih po komandnoj odgovornosti tereti za smrt više od 700 zvorničkih Bošnjaka zarobljenih na Bijelom Potoku 1. juna 1992. godine.

 Put zarobljavanja

Čitanjem optužnice objelodanjeni su do sada nepoznati detalji o sudbini više od 700 Bošnjaka zarobljenih u okolici Zvornika, čemu je, po svoj prilici, doprinijela višegodišnja istraga o ovom zločinu kako istražitelja nekadašnjeg  AID-a u Tuzli, tako i Odjela za ratne zločine u Okružnom tužilaštvu Tuzla.

– Optužnica detaljno govori o putu zarobljavanja bošnjačkih civila na Bijelom Potoku, sve do mjesta egzekucija na nekoliko lokaliteta. Jedan broj njih ubijen je odmah po zarobljavanju na Bijelom Potoku, kao i u Klisi, nakon čega su ostali autobusima i kamionima prevezeni u Tehnički školski centar u Karakaju.

Tu su ostali pet dana, tačnije do 5. juna, do kada je na razne načine već ubijeno stotinjak zarobljenika, a potom su ostali autobusima i kamionima prevezeni u Dom kulture u Pilici. I u Pilici je jedan broj njih ubijen, a onda, dva do tri dana kasnije, ostali su teretnim vozilima vraćeni u Karakaj, odnosno u takozvanu Gerinu klaonicu, kada je počela njihova masovna likvidacija – ispričao nam je Mevludin Lupić iz Udruženja nestalih Zvorničana, koji je u Beogradu prisustvovao čitanju optužnice.

Odranije je poznato da je u Gerinoj klaonici, koja se nalazi uz samu obalu rijeke Drine, na putu od Karakaja prema gradu Zvorniku, ubijeno više od 400 zarobljenika. Ubistva u Gerinoj klaonici po svireposti su nadišla i najmonstruoznije nacističke zločine, tako da se, prema tvrdnjama nekih svjedoka, smrt strijeljanjem doimala kao human gest.

Neviđene muke

Zarobljenicima su, naime, odsijecane genitalije, ruke, uši, a u tijelo su im užarenim  željezom urezivani razni znakovi, nakon čega su neki od njih umrli u neviđenim mukama.

Iako se u optužnici ubistva zarobljenika stavljaju na teret nepoznatim izvršiocima, jasno je rečeno da su obezbjeđenje zarobljenika dok su boravili u Pilici, vršili pripadnici Čete Pilica, dok su za vrijeme njihovog boravka u Tehničkom školskom centru u Karakaju obezbjeđenje vršili pripadnici Karakajske čete. Pripadnici ove čete obezbjeđivali su i Gerinu klaonicu dok su u njoj vršena ubistva.

Ključni svjedoci Lupić i Đulić

Prema navodima iz optužnice, Grujić je već 1. juna 1992. skupa s Popovićem, odmah nakon što su zarobljenici dovezeni u Tehnički školski centar, boravio među njima, kada je on lično naredio da bude oslobođen zatočeni Agan Lupić, dok je Popović naredio oslobađanje zarobljenog Alije Đulića. I Lupić i Đulić već su dali izjave istražnim organima i smatraju se ključnim svjedocima na suđenju ovoj dvojici u Beogradu.
 
Autor: A. HADŽIĆ 

Dnevni Avaz

 

Leave a Reply

*

captcha *