“Mi podržavamo bilo koji zakon koji zabranjuje nošenje vela u Francuskoj”, izjavio je Hasan Chalghoumi, predsjednik konferencije francuskih imama.

Trenutno se očekuje da Parlamentarna komisija objavi dugo očekivanu preporuku o zabrani javnog nošenja vela u javnosti.

Dnevnik Le Figaro izjavio je u petak da su zakonodavci odlučili kako nošenje vela za lice neće biti dopušteno u javnim zgradama kao što su bolnice, škole ili na javnim uslugama prijevoza, ali i dalje ostaju neodlučani u preporukama potpune zabrane burki.

Grupa imama, pokrenuta prošle godine, kaže da u potpunosti podupire zakonske zabrane, temeljeći svoje stajalište na osnovu mišljenja većine muslimanskih učenjaka, koji se slažu da žena nije dužna pokrivati lice.

Chalghoumi navodi kako se sada nikabi koriste kao oružje “za matiranje” muslimanske manjine u Francuskoj i Zapada u cjelini.

“Nakon šutnje većine muslimanskih organizacija u Francuskoj, mi smo donijeli takvu odluku kako bismo spriječili dalju klevetničku kampanju protiv islama i muslimana”, rekao je ovaj imam tunižanskog porijekla.

“Zbog takve odjeće, slike muslimana se pogoršavaju u medijima i javnom mnijenju općenito.

“Svjedoci smo porasta mržnje protiv džamija i žena koje nose hidžabe, zbog odjeće koja nema veze s vjerskim obvezama.”

Iako je hidžab obavezan kod odijevanja za muslimanske žene, većina muslimanskih učenjaka se slaže da žena nije dužna nositi veo za lice. Ulema navodi kako je na ženi da sama odluči da li će nositi nikab ili burku.

Potpirivanje vatre

Stav ove grupe međutim povukao je neposredne prijekore od istaknutih muslimanskih lidera evropskih zemalja. Francuska je dom za oko sedam miliona muslimana, najveće muslimanske manjine u zapadnoj Evropi.

“Takav poziv bi prije pomogao islamofobiji nego njenom suzbijanju”, slaže se Fuad Alaoui, predsjednik Francuske Unije islamskih organizacija (l’UOIF).

L’UOIF je izrazila snažno protivljenje zabrani vela i učestvovala je na tri sjednice parlamentarne komisije tokom rasprave o zabrani nošenja vela.

“Jasnog smo stava da se žene koje pokrivaju lice moraju identificirati radi sigurnosti prijevoza kao i drugih administrativnih potreba”, rekao je Alaoui . On vjeruje da će poziv imama doliti ulje na vatru.

“To će dovesti samo do jačanja desničara kao i same islamofobije u Francuskoj.”

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *